Pakkoliiton päivitetyt ehdot: Marinin ja Saarikon edessä on uusia taisteluita

Hallituksen johtokaksikko sopi kiistansa, koska se oli paras vaihtoehto. Toimintakyky testataan viimeistään budjettineuvotteluissa.

Talouden kehysneuvotteluista tuli hallitusohjelman päivitystapahtuma, joka välillä vaikutti päättyvän haaksirikkoon. Lopulta pääministeri Sanna Marin (sd) ja tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko tajusivat, että heillä ei ole muuta mahdollisuutta kuin jatkaa yhteistyötä. Erolle ei löytynyt uskottavia perusteita.

Marinin ministeristö hyllytti koronan vuoksi hallituksen ohjelman ja talouden kehykset. Ero olisi tarkoittanut, että valtion velkahanat avannut hallitus livistää käpykaartiin kurkistelemaan, kuinka uudet ministerit selvittävät koronan ja hidastavat velkaantumista.

Hallituksen hajottaminen olisi ollut ankara takaisku sekä Marinille että Saarikolle. Kummankin asema omassa puolueessaan olisi heikentynyt.

Sdp on pudonnut kannatusmittausten kärjestä. Hallituskriisi olisi avannut vanhat haavat puolueessa.

Sosiaalidemokraattien seuraava puoluekokous on vuoden 2023 alussa hieman ennen seuraavia eduskuntavaaleja. Pääministerinä Marinin jalusta on huomattavasti tukevampi kuin puheenjohtajana, joka sössi sekä hallituspolitiikan että kesäkuun kuntavaalit.