Pääministeri voisi johtaa poliittista keskustelua, mutta Juha Sipilä on hiljaa – ei tee avauksia ja vaikenee kriiseistä

Keskustan risteilyllä ykköshahmoksi nousi Sipilän sijaan Matti Vanhanen, presidenttiehdokas, jolla on kahden prosentin kannatus.

johtajuus
Teksti
Heikki Vento

Pikkutunneille valvotun yön jälkeen pääministeri Juha Sipilän (kesk) kasvot tummuvat, kun hän kuuntelee puolueväkensä arvioita keskustan ja hallituksen vaikeuksista. Sipilä ja noin 150 muuta keskustalaista pohtivat Tallinnan satamassa M/S Silja Europalla, kuinka syöksykierteeseen joutuneen puolueen kannatus olisi mahdollista oikaista.

Kentän viestien painoarvoa lisää se, että puhujina on kokenutta puolueväkeä, ei mitään kukatuokinon-tyyppejä. Äänessä ovat kainuulainen Veli-Matti Karppinen ja Jussi Yli-Lahti Espoosta.

Puolueensa alamäestä huolestuneet kysyvät, missä on keskustan tulevaisuudenusko, miten puolueen maine palautetaan, mikä on Sipilän viesti nuorille, miksi kannatus on alle 16 prosenttia, miksi puolue ei pärjää mediassa.

Yli-Lahti puhuu rakentavasti, mutta viesti on selvä. Liikkuvat äänestäjät ovat kadonneet, ja keskustan on tehostettava toimintaansa julkisuudessa. Kun yleisö taputtaa Jussi Yli-Lahden pohdinnoille, pääministerin hermot pettävät.

Sipilä vastailee välillä kiukkuisesti. Hän rinnastaa arvostelijat niskaan oksentajiin ja kertoo tavanneensa nuoria puoli kahdelta yöllä.