Olkiluodosta tulossa maailman kallein rakennus - TVO ja Areva riitelevät kustannuksista

Areva korotti korvausvaatimuksensa 2,7 miljardiin euroon.

Areva
Teksti
Teppo Tiilikainen

Työt jatkuvat täyttä päätä Teollisuuden Voiman työmaalla Eurajoen Olkiluodossa, mutta ydinvoimalan valmistuminen siirtyy yhä tuonnemmaksi.

Olkiluodon kolmosyksikön rakentamisesta sovittiin 2003. Työt aloitettiin 2005, ja laitoksen piti alkaa tuottaa sähköä 2009, mutta aikataulut ovat paukkuneet kerta toisensa jälkeen. Nyt puhutaan vuodesta 2016, mutta sekään ei ole varmaa.

”Aikataulun päivitys on menossa”, Teollisuuden Voiman yhteiskuntasuhteista vastaava johtaja Anna Lehtiranta sanoo. ”Odotamme Arevalta lisää tietoja vuoden vaihteessa.”

Rakennustyömaalla on edelleen noin 2 100 työntekijää, joista neljäsosa on suomalaisia. Ulospäin uusi laitosyksikkö näyttää lähes valmiilta. Reaktoripaineastia, höyrystin, turbiinit ja generaattori ovat paikoillaan, mutta reaktorirakennuksen pellitys on yhä kesken. Myös kaapelointi- ja putkistotyöt jatkuvat.

Olkiluoto kolmosen aikataulu oli alun alkaen liian tiukka. Laitoksen ranskalainen toimittaja Areva ei ollut riittävän hyvin valmistautunut suomalaiseen turvallisuuskulttuuriin.