”Olisi hyvä, jos monia liikeideoita ei käynnistettäisi ollenkaan”

Professori Ari Hyytinen suomii julkista yritysrahoitusta.

kansantalous
Teksti
Mikko Huotari

Poliitikot haluavat, että julkiseen yritysrahoitukseen satsattaisiin nykyistä enemmän. Talouden elvyttämiseksi on suuri paine tehdä konkreettisia toimenpiteitä, ja rahoitusideat tuntuvat nyt olevan muoti-ilmiö. Ja ainakin niillä saa herätettyä äänestäjien huomion.

Euroopan komissio julkisti marraskuussa 315 miljardin kasvupaketin, jonka toivotaan vauhdittavan talouskasvua. Juha Sipilä (kesk) on vaatinut uutta kasvurahastoa ja Paavo Arhinmäelläkin (vas) on ollut kansanrahastoideoita.

”Nykyisessä taloudellisessa tilanteessa olisi toki toivottavaa, että yritykset investoisivat enemmän”, professori Ari Hyytinen sanoo.

Hän kuitenkin pohtii, johtuuko investointien vähyys siitä, että yritykset eivät onnistu saamaan investointihankkeilleen rahoitusta, vai siitä että ne arvioivat, että kasvu- ja investointimahdollisuuksia on rajallisesti. ”Ainakin toisinaan taitaa käydä niin, että julkisessa keskustelussa tämä jälkimmäinen näkökulma hieman unohtuu.”

”Hieman yksinkertaistaen voisi sanoa, että rahoitusta on riittävästi tarjolla, jos aidosti hyvät ja elinkelpoiset hankkeet ja yritykset saavat tarvitsemansa rahoituksen. Mutta tämä ei tarkoita, että kaikkien hankkeiden tulisi saada rahoitusta.”