Oikeistolaidan liberaali kiilasi ykköseksi vihreiden vaalissa – Puolueessa unelmia pääministeri­paikasta vuonna 2023

Analyysi: Puheenjohtaja Maria Ohisalo sivuutti poliittisessa katsauksessaan heikosti menneet kuntavaalit.

politiikka
Teksti
Heikki Vento

Vihreiden varapuheenjohtajien vaalista tuli puoluekokouksessa pienimuotoinen linjavaali. Osa puolueväestä on huolissaan vihreiden siirtymisestä vasemmalle ja keskittymisestä liiaksi ilmastonmuutoksen torjuntaan ja ympäristöpolitiikkaan.

Ensimmäisenä vihreiden tunteja kestäneen vaalitoimituksen läpäisi kansanedustaja Atte Harjanne. Hänet sijoitetaan puolueen oikeistoon. Helsinkiläisen markkinaliberaalin lisäksi varapuheenjohtajiksi valittiin kansanedustajat Iiris Suomela ja Hanna Holopainen.

Tamperelainen Suomela on vihreiden feministivasemmistoa. Lappeenrantalainen Holopainen korosti esittelypuheenvuorossaan puolueen moniäänisyyttä. Hän arvosteli vihreitä liian Helsinki-keskeiseksi ja muistutti, että maakunnissa saatetaan tehdä toisenlaista vihreää politiikkaa.

Vihreät vaihtoi koko varapuheenjohtajiston. Ehdolla olleet Fatim Diarra ja Jaakko Mustakallio putosivat puoluejohdosta. Riikka Karppinen jätti varapuheenjohtajan tehtävän vapaaehtoisesti.

Varapuheenjohtajien joukosta valitaan raskaana olevan puheenjohtajan Maria Ohisalon sijainen puoluejohtajan tehtävään ja uusi sisäministeri.