Puoli miljardia hukassa – virtuaaliraha Bitcoin toipui katastrofista

Varastettujen rahojen jäljittäminen on mahdotonta.

bitcoin
Teksti
Jarmo Raivio

Virtuaaliraha Bitcoinista on kuulunut viime aikoina lähinnä huonoja uutisia. Viime viikolla suuri bitcoinien kauppapaikka ja säilytyspalvelu Mt. Gox katosi yllättäen verkosta. Pian selvisi, että se oli lopettanut toimintansa hukattuaan noin 750 000 asiakkailleen kuuluvaa bitcoinia. Kadonneiden bittirahojen arvo on nykykurssilla lähes puoli miljardia dollaria, 360 miljoonaa euroa.

Eilen taas toinen Bitcoin-pankki Flexcoin ilmoitti lopettavansa toimintansa sen jälkeen kun tietomurtajat veivät palvelusta asiakkaiden bitcoinit.

Menetykset olivat kuitenkin pieniä Mt. Goxiin verrattuna. Säilytyspalveluihin on murtauduttu aiemminkin, ja yleensä murrot jäävät selvittämättä. Joissakin tapauksissa on epäilty, että säilytyspalvelun ylläpitäjät ovat itse vieneet asiakkaiden rahat ja peittäneet jälkensä syyttämällä tietomurtajia.

Bitcoin on verkossa toimiva virtuaalivaluutta. Bitcoin-pörssiä eli kauppapaikkaa tarvitaan siinä vaiheessa, kun joku haluaa joko ostaa bitcoineja tai myydä ne ja saada vastineeksi perinteisempää rahaa, kuten euroja.

Virtuaaliraha soveltuu hyvin ota rahat ja juokse -henkiseen toimintaan. Säilytyspalvelun tai bittipörssin voi perustaa kuka tahansa; bitcoin-käyttäjät joutuvat itse päättelemään, vaikuttaako palvelu luotettavalta. Varastettujen rahojen jäljittäminen taas on mahdotonta, koska bitcoin-siirrot ovat anonyymejä ja peruuttamattomia.