Nousun merkit vahvistuivat hiukan

ennuste
Teksti
Kustaa Hulkko
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Viime päivinä on nähty entistä enemmän uutisia kansainvälisen talouden noususta.

Helsingin Sanomat otsikoi 31.8.: “Ekonomistit ennustavat jo selvää nousua maailmantalouteen”. Samaa optimistista ilosanomaa virtaa myös muista lähteistä.

25. elokuuta Lontoossa toimiva CEPR-tutkimuskeskus ja Italian keskuspankki kertoivat, että niiden yhdessä kehittämä “Eurocoin”-indikaattori nousi elokuussa -0,21:een. Heinäkuussa vastaava luku oli -0,42.

“Taantuma hellittää, vaikka arvioitu talouden muutos on yhä negatiivinen”, Eurocoin-tiedotteessa sanottiin.

Elokuun Eurocoin kertoi ennen kaikkea siitä, että teollisuustuotannon ja viennin laskupaineet olivat helpottuneet edelleen. Myös osakemarkkinoiden nousu ja yritys- ja kuluttajabarometrit näyttivät aikaisempaa parempia lukemia.

Ifon indikaattori nousi myös

Kansainvälisen kauppakamarin ja saksalaisen Ifo-tutkimuslaitoksen heinäkuun WES-suhdannekysely kansainvälisille yritysjohtajille antoi samansuuntaisen tuloksen: talouden käänne voi olla käsillä.

WES-indikaattorin arvo oli heinäkuussa 78,7 pistettä. Toukokuussa se oli 64,4 pistettä ja tammikuussa vain 50,1 pistettä. Luku oli silti yhä kaukana pitkän ajan keskiarvostaan, joka on 96,4.

Ifo-tiedustelun mukaan näkymät kirkastuivat varsinkin Aasiassa ja Pohjois-Amerikassa. Myös arviot Länsi-Euroopan näkymistä olivat entistä optimistisempia.

Samoin Kansainvälinen valuuttarahasto IMF korjasi heinäkuussa maailmantalouden ennustettaan. IMF arvioi maailmantalouden kasvavan ensi vuonna 2,5 prosenttia. Huhtikuussa 2009 IMF:n ennusteluku oli 2,0 prosenttia.

Ei pidä nuolaista ennen kuin…

Silti ekonomistit varoittavat, ettei pidä nuolaista, ennen kuin tipahtaa. Euroopassa varsinkin itäisen Keski-Euroopan ja Baltian maiden tilanne pysyy hankalaiden tilanne pysyy hankalana.

IMF:n mukaan maailmantalouden taantuma ei ole vielä ohi, ja nousu tulee olemaan hidas muun muassa siksi, että rahoitusjärjestelmä ei vieläkään toimi hyvin. IMF:n pääekonomisti Olivier Blanchard varoittaa sortumasta naiiviin optimismiin, sillä tämä taantuma on epätavallinen, koska talousjärjestelmä on osittain “rikki”.

Blanchard muistuttaa Yhdysvaltain talouden keskeisestä roolista maailmantaloudessa. Yhdysvaltain nousu taas on sangen epävarmalla pohjalla: yksityinen kysyntä voi jäädä heikoksi ja siten koko kansantalouden nousu  aneemiseksi.

Jos taas Yhdysvaltain elvytyspolitiikka jatkuu aktiivisena ja maan budjettivajeet kasvavat entisestään, markkinoilla voi syntyä painetta US-velkapapereita ja valuuttaa kohtaan. Dollarin raju ja “epäjärjestynyt” heikkeneminen taas saattaisi luoda suurta epävakautta ja epävarmuutta ja syöstä nousun raiteiltaan.

Nousun merkkejä käsitellään myös Nurkanvaltaaja-blogissa.