Nousukausi – saako niin jo sanoa? Suomen talous kasvaa, mutta ei pidä innostua liikaa

Suomi tarvitsee kipeästi vientiyrityksiä. Sellaisia kuin Pemamek.

lama
Teksti
Mikko Huotari
Kuvat
Niclas Mäkelä

Ensin tehdasta päätettiin laajentaa 3 000 neliöllä. Urakan jo käynnistyttyä yrityksen johdossa kuitenkin pohdittiin asiaa vielä kerran ja päätettiin: tehdään sittenkin 6 000 neliömetriä. Eikä nyt edes olla Pohjanmaalla vaan Loimaalla.

”Ajateltiin, että jos laajennetaan vain vähän, niin silloin rajataan kasvua”, kertoo Pemamekin toimitusjohtaja Jaakko Heikonen.

Hitsaus- ja tuotantoautomaatiolaitteita valmistavan Pemamekin tehdas sijaitsee valtatie yhdeksän kupeessa. Yhtiö tekee isoja ja pieniä koneita, automaattilinjoja ja jopa kokonaisia automatisoituja tehtaita, jotka ovat jonkin teollisuuslaitoksen osia. Asiakkaina ovat muun muassa telakat ja konepajat. Jos tarvitset koneen, joka hitsaa kasaan palan loistoristeilijän runkoa tai vaikkapa tuulivoimalan tornin, Pemamek rakentaa sinulle sellaisen.

Vuonna 1970 perustettu pikkupaja on nykyään maailmallakin tunnettu yritys, Pemamekin tuotannosta yli 90 prosenttia menee vientiin. Tavallinen talouskansalainen tosin tuskin on ikinä edes kuullut Pemamekistä, sen asiakkaat ovat toisia yrityksiä.

Viime vuoden alkupuolella Pemamekin johdossa huomattiin, että tarjouskanta kasvaa ja kysyntä lisääntyy. Toukokuussa tehtiin päätös tehtaan laajentamisesta, kesäkuussa ennen rakentamisen aloittamista laajennus päätettiin tuplata.