Nokia ja Metso ilmoittivat irtisanomisista: 1400 saa lähteä

Irtisanominen
Teksti
SK:n toimitus

Nokia ja Metso ilmoittivat tänään kumpikin vähentävänsä Suomessa noin 700 työntekijää. TeliaSoneran laajakaistatyöntekijät ovat puolestaan marssineet ulos työpaikoiltaan.

Nokia arvioi, että sen suunnitelmat vähentää väkeä vaikuttavat maailmanlaajuisesti noin 1700 työntekijään, joista enintään 700 on Suomessa.

Viestintäpäällikkö Eija-Riitta Huovisen mukaan yt-neuvottelut koskevat kaikkia paikkakuntia, joilla Nokialla on toimintaa Suomessa. Salon tehdas ei kuitenkaan kuulu neuvottelujen piiriin, sillä supistukset eivät kohdistu tällä kertaa matkapuhelinten tuotantoon.

Huovinen kertoo, että tässä vaiheessa on mahdotonta arvioida, mille paikkakunnille leikkaukset painottuvat.

Supistukset koskevat muun muassa tutkimus- ja tuotekehittelyä, myyntiä, markkinointia, maailmanlaajuisia tukitoimintoja ja taloushallintoa.

Yt-neuvottelut ovat osa yhtiön aiemmin ilmoittamia tehostamissuunnitelmia. Nokia kertoo jatkavansa edelleen kulujensa kartoittamista kaikissa toiminnoissaan.

Edellisen kerran Nokia kertoi yt-neuvottelujen aloittamisesta helmikuussa. yse oli Jyväskylän toimipisteen lakkauttamisesta ja matkaviestinkehityksen keskittämisestä Tampereelle, Ouluun ja Saloon.

Metso vähentää arvioitua vähemmän

Konepajakonserni Metso puolestaan vähentää 718 työntekijää.

Vähennykset koskevat kaikkia henkilöstöryhmiä paperi- ja kartonkiteollisuutta palvelevassa liiketoiminnassa.

Suoraan irtisanotaan vajaat 300 työntekijää. Loput vähennykset hoidetaan määräaikaisten työsuhteiden lopettamisilla ja eläkejärjestelyillä.

Metso lopettaa työpaikkoja arvioitua vähemmän, sillä yt-neuvottelujen alkaessa leikkaustarpeeksi ilmoitettiin 800-1100 työntekijää. Paperipuolella on henkilöstöä 3800.

Jyväskylän yksiköstä vähennetään eniten eli 270 henkilöä. Järvenpäästä ja Hollolasta vähennetään yhteensä 200, Turusta 90 ja Valkeakoskelta sekä Inkeroisista yhteensä 76.

Yhtiö järjestää tuotantoaan ja yksiköitään uudelleen. Järvenpäähän siirretään Tampereen telatehtaan, Oulun kumitusyksikön, Turun kemikaalijärjestelmien ja Hollolan toimipisteen toiminta. Turusta siirretään vesiteknologia Jyväskylään.

TeliaSonerassa yt-neuvotteluja vastustava ulosmarssi

Teleoperaattori TeliaSonera Finlandin laajakaistapalvelujen henkilöstö marssi ulos puolilta päivin tiistaina.

Toimihenkilöunionin mukaan ulosmarssi sulkee kaikki TeliaSoneran laajakaistayksikön toimipisteet ja haittaa palveluja eri puolilla Suomea.

Torstaina päättyvään mielenilmaukseen osallistuu lähes 3000 teliasoneralaista, ja sillä vastustetaan muun muassa laajakaistayksikössä toissa viikolla päättyneiden yt-neuvottelujen lopputulosta. Laajakaistapalveluista vähenee vajaat 320 tehtävää.

TeliaSonera Finland pitää ulosmarssia laittomana työtaisteluna.

Teksti STT