Lobbarit rekisteriin

Suomeen tehdään parhaillaan Pohjoismaiden ensimmäistä avoimuusrekisteriä, jota odotetaan käyttöön vuonna 2023. EU:ssa rekisteri jo on, ja siitä selviää, miten suomalaiset unionissa lobbaavat.

Teksti
Sanni Koivuniemi Matti Rämö

Suomi valmistelee niin sanotun lobbari- eli avoimuusrekisterin käyttöönottoa ensimmäisenä Pohjoismaana. Rekisteriä hahmotteleva mietintö on tammikuun 2022 loppuun lausuntokierroksella, ja sitä koskevan lain on tarkoitus tulla voimaan vuonna 2023.

Avoimuusrekisteristä on puhuttu pitkään. Juha Sipilän (kesk) hallitus asetti vuonna 2019 parlamentaarisen työryhmän selvittämään rekisterin lähtökohtia, ja Sanna Marinin (sd) hallitus kirjasi sen perustamisen ohjelmaansa.

Rekisterin tavoitteena on parantaa päätöksenteon läpinäkyvyyttä, torjua epäasiallista vaikuttamista ja lisätä kansalaisten luottamusta demokratiaan.

Euroopan unionissa avoimuusrekisteri on ollut käytössä jo vuosikymmenen. Rekisteristä muun muassa selviää, että Euroopan komissiota lobbaa aktiivinen mutta melko pieni joukko suomalaisia edunvalvojia.