Näin uusi hallitus kootaan – Antti Rinteellä edessä raskas urakka

Hallitusneuvottelut kestänevät yli kuukauden. Viimeistään juhannuksena pitäisi olla valmista.

Antti Rinne
Teksti
Heikki Vento
Kokoomuksen Petteri Orpo, Sdp:n Antti Rinne ja keskustan Juha Sipilä ennen MTV3:n tenttiä Helsingissä 2. huhtikuuta 2019.
Kokoomuksen Petteri Orpo, Sdp:n Antti Rinne ja keskustan Juha Sipilä ennen MTV3:n tenttiä Helsingissä 2. huhtikuuta 2019. © JUSSI NUKARI / Lehtikuva

Hallituksen kokoaminen alkaa heti pääsiäisen ja eduskunnan järjestäytymisen jälkeen. Uusi eduskunta järjestäytyy virallisesti keskiviikkona 24. huhtikuuta ja valitsee itselleen puhemiehen ja varapuhemiehet.

Ennen puhemiesvaalia eduskuntaryhmät ovat valinneet puheenjohtajansa. Ryhmät kokoontuvat jo tiistaina. Puhemieheksi noussee sosiaalidemokraattien puheenjohtaja Antti Rinne. Järjestäytymisen jälkeen eduskuntaryhmät sopivat, että Rinne aloittaa hallitustunnustelut.

Varsinaiset hallitusneuvottelut alkavat torstaina 25. päivä pidettävien valtiopäivien avajaisten jälkeen. Eduskuntaryhmät valitsevat hallitustunnustelijan, joka on suurimman eduskuntapuolueen puheenjohtaja eli Rinne.

Tunnustelija tekee kaikille eduskuntaryhmille kysymykset, joiden perusteella hän tarvittaessa esittää tarkentavia kysymyksiä. Vastausten perustella hallitustunnustelija päättää, millä kokoonpanolla hän ryhtyy neuvottelemaan uuden hallituksen ohjelmasta ja salkkujaosta.