Näin eduskunta riitelee - katso parhaat palat

Suomen Kuvalehti julkaisee parhaita paloja eduskunnan kiihkeistä arvokeskusteluista.

abortti
Teksti
Leena Sharma

Kun eduskunnassa käydään niin sanottuja arvokeskusteluita, tunteet kuumenevat ja pateettisuus jyllää. Lyömäaseeksi kelpaavat itkevät lapset, likavaipoissaan makaavat vanhukset ja kuperkeikkaa heittävät sikiöt.

Uusimmassa Suomen Kuvalehdessä  esitellään laajasti eduskuntasalin kiihkeitä debatteja. Kun aiheena on abortti, kuri tai turkistarhaus, on keskustelu takuuvarmasti värikästä ja viihdyttävää. Laatu sen sijaan loistaa poissaolollaan. Se on äänestäjien kannalta iso ongelma, sillä edustajat säätävät lakeja myös arvopohjaisista asioita.

Kaikki eduskuntakeskustelut on taltioitu eduskunnan kotisivuille. Kansalaisilla on mahdollisuus seurata niitä joko suorana lähetyksenä tai jälkikäteen.

  • Torstaina 14. helmikuuta eduskunta keskusteli abortista. Kristillisdemokraattien tekemässä lakialoitteessa ehdotettiin, että lääkäreillä ja muilla alan työntekijöillä olisi vakaumukseensa vedoten oikeus kieltäytyä raskauden keskeyttämisestä. Väittely lipsahti nopeasti henkilökohtaisuuksiin. Keskustelu aiheesta alkaa noin kohdassa 02:03.
  • Torstaina 7. maaliskuuta eduskunta keskusteli vankien tarkkailuhaalareista, joilla yritetään ehkäistä huumeiden salakuljetusta vankilaan. Debatti laajeni vankiloiden turvallisuudesta ja vankien ihmisoikeuksista myös vanhusten vaippoihin. Keskustelu aiheesta alkaa noin kohdassa 58:02.
  • Torstaina 25. huhtikuuta eduskunta keskusteli turkistarhauksen kieltämisestä. Aiheesta tehty kansalaisaloite oli ensimmäinen, joka päätyi eduskunnan käsiteltäväksi. Sen oli allekirjoittanut lähes 70 000 suomalaista. Keskusteluun vedettiin mukaan myös syrjäytyneiden vanhempien itkevät lapset, sotaveteraanit ja lihavat labradorinnoutajat. Keskustelu aiheesta alkaa noin kohdassa 01:05.