Miten työuralle mittaa? Akateeminen oppisopimus, ympärivuotinen opiskelu, inttitentit?

opintojen kesto
Teksti
Netta Vuorinen

Opiskelijajärjestöjen mukaan työuriin saataisiin kolme lisävuotta, jos opiskelijahuolto ja varhaiset työelämäkontaktit pelaisivat paremmin. Mutta mitä sanoo Suomen ylioppilaskuntien liiton puheenjohtaja opiskelusta vuoden ympäri?

Yliopiston kirjasto
Helsingin yliopiston kirjasto. Kuva Jaakko Avikainen / Lehtikuva

Opiskelijajärjestöt ovat sitä mieltä, että riittävä toimeentulo mahdollistaa täysipainoisen opiskelun. Jos näistä vaihtoehdoista saisi valita vain toisen, kumpi se olisi ja miksi, Suomen ylioppilaskuntien liiton puheenjohtaja Matti Parpala?

A) Opintotukia korotettaisiin sen verran, ettei keskiverto-opiskelijan tarvitse käydä töissä ollenkaan.

B) Opintotuet takaisivat vain murto-osan toimeentulosta, niin että työnteko olisi pakollista opiskeluaikana.

”Ehdottomasti ensimmäinen vaihtoehto. Kaikilla opiskelijoilla ei ole mahdollisuutta tehdä töitä koulun ohella. Siksi opintotuen pitää olla sellainen, että sillä tulee toimeen.”

Työnantajat odottavat monesti, että vastavalmistuneella työnhakijalla on jo työkokemusta. Pitäisikö työharjoittelun osuutta opinnoissa lisätä?

”Ongelmallista on erilaisten odotusten yhteensovittaminen. Samaan aikaan pitäisi opiskella täysipäiväisesti ja valmistua tavoiteajassa, ehkä mielellään vähän aiemminkin. Samaan aikaan elinkeinoelämässä elää vahvasti käsitys, että kukaan ei halua töihin opiskelijaa, joka on istunut pelkästään koulunpenkillä.”

”Työharjoittelun tarve kuitenkin vaihtelee aloittain. Tärkeämpää on varmistaa, että harjoittelupaikkoja on riittävästi. Työnantajien pitäisi ymmärtää, että harjoittelijaa ei oteta pelkästään ylimääräiseksi työvoimaksi, vaan kokemusta saamaan.”

”Joillain aloilla ei ole käytännössä mitään mahdollisuutta saada töitä ennen kuin työnhakijalla on maisterin paperit kädessään. Erityisesti tällaisilla aloilla työharjoittelupaikkojen saaminen on tärkeää.”

Työharjoittelu on hyvä tapa integroitua työelämään. Pitäisikö akateemisilla aloilla olla mahdollisuus oppisopimuskoulutukseen?

”Mielenkiintoinen ja tuore idea. Ajatusta voisi toki koettaa jatkokehittää. Akateemisia valmiuksia olisi kuitenkin varmaan vaikeaa hankkia pelkästään töissä olemalla. ”

Suomessa nuoret aloittavat korkeakouluopinnot keskimäärin myöhemmin kuin muissa Euroopan maissa. Jos välivuosia pidetään ongelmana, miksei opintoja voisi nopeuttaa esimerkiksi lukukausia pidentämällä?

”Lukukausien pidentämisessä pitäisi ottaa huomioon mahdolliset kesätyöt. Olemme kuitenkin puhuneet, että kesäaikaa voisi pitää eräänlaisena kolmantena lukukautena. Jos kesätyöpaikkaa ei irtoa, opiskelijalla pitäisi olla mahdollisuus jatkaa opintojansa täysipäiväisesti.”

Miksi opiskelu ei ole ympärivuotista?

”Hyvä kysymys. Tällä hetkellä monessa koulutusohjelmassa on hankalaa käydä esimerkiksi syventäviä kursseja kesäaikaan, jos avointa yliopistoa ja ammattikorkeakouluja ei oteta huomioon. Yksi syy taitaa olla se, että kesäkurssien järjestäminen vaatisi melko lailla lisäresursseja. Toisaalta Suomessa on yleistä se, että kesällä tehdään töitä opiskelun vastapainoksi.”

”Paremmat kesäopiskelumahdollisuudet olisivat arvokkaita erityisesti nyt, kun työttömyys on muutenkin lisääntynyt.”

Miten opiskelu voitaisiin mahdollistaa armeija-aikana?

”Armeijasta voi saada lomaa esimerkiksi pääsykokeissa käymistä varten, ja tilaisuutta käytetäänkin ahkerasti hyväksi. Suomen ylioppilaskuntien liitossa on kuitenkin pohdittu sitä, meneekö mahdollisuus hukkaan, koska asepalveluksen aikana on hankala valmistautua pääsykokeisiin.”

”Nykyisin opiskelujen aloittaminen voi viivästyä armeijan takia parillakin vuodella, jos lukion järkeen ei heti irtoa jatkopaikkaa, eikä seuraaviin pääsykokeisiin ehdi inttiaikana paneutua. Olemme pyöritelleet esimerkiksi sellaista vaihtoehtoa, että armeijassa voitaisiin järjestää vaikka valvottua kokeisiinlukuaikaa.”