Ministeriö laski EU:n elpymisrahoille lähes olemattomat vaikutukset – ekonomisti ihmettelee laskelmien yksipuolisuutta

Elpymisrahoilla halutaan uudistaa talouden rakenteita, mutta näitä vaikutuksia ei ole huomioitu ministeriön laskelmissa.

elpymispaketti
Teksti
Samuel Nyroos

Hallitus esitteli maanantaina 15. maaliskuuta Suomen kestävän kasvun ohjelman alustavan suunnitelman. Ohjelma määrittelee, miten Suomessa käytetään EU:n elpymisrahoja tulevina vuosina.

Suomi saa elpymispaketista tämän hetken arvion mukaan yhteensä noin 2,7 miljardia euroa avustuksia. Maksettavaksi puolestaan jää noin 6,6 miljardia euroa, joka jakautuu vuosille 2028–2058.

Hallituksen suunnitelmassa on esitetty laskelmia siitä, miten elpymisrahat tulevat vaikuttamaan Suomen talouden kehitykseen. Esimerkiksi Helsingin Sanomissa ja Iltalehdessä nostettiin esille, että hallituksen oman arvion perusteella elpymispaketin vaikutus Suomen taloudelle ja elpymiselle jää hyvin pieneksi.

Laskelmat liittyvät elpymis- ja palautumistukivälineen kautta saatavaan rahoitukseen, joka on suurin osuus elpymispaketista. Sen kautta Suomi on saamassa tämän hetken arvion mukaan noin 2,1 miljardia euroa.

Laskelmien mukaan elpymisrahat kasvattavat Suomen bruttokansantuotetta vuosina 2021–2023 noin 0,5 prosenttiyksikköä. Sen jälkeen bkt:n kasvu hidastuisi suhdanneluonteisen elvytyksen vähentyessä niin, että bkt palaisi perusuran mukaiselle tasolle vuonna 2026.