Miljonääri Wahlroos antoi lapsilleen lahjan: 35 miljoonaa euroa – Jätti itselleen ”pikku” pesämunan

Björn Wahlroosin Sampo-osakkeiden arvo on yli 450 miljoonaa euroa.

Björn Wahlroos
Teksti
Mikko Niemelä

Finanssilaitos Sammon hallituksen puheenjohtaja Björn ”Nalle” Wahlroos on lahjoittanut perheenjäsenilleen 800 000 Sammon osaketta.

Sammon yhden osakkeen arvo on noin 44 euroa (17. maaliskuuta 2017), jolloin lahjoituksen arvo nousee noin 35 miljoonaan euroon.

Samalla Wahlroos siirsi lastensa määräysvaltayhteisölle 565 481 osaketta. Osakkeiden arvo on noin 25 miljoonaa euroa. Yhteensä Wahlroos siirsi ja lahjotti lapsilleen ja heidän määräysvaltaansa osakkeita noin 60 miljoonan euron arvosta.

Wahlroos siirsi kirjansa Ruotsiin jo vuonna 2013. Tuolloin Wahlroos myönsi, että päätökseen vaikuttivat verotussyyt. Ruotsissa ei kanneta perintö- ja lahjaveroa. Wahlroosin lapset maksavat veroja kuitenkin Suomeen, elleivät he ole myös kirjoilla Ruotsissa.

Luovutusten jälkeen Wahlroos ja hänen määräysvallassaan olevat yhteisöt omistavat 10,4 miljoonaa Sammon osaketta. Omistus vastaa 1,9:ää prosenttia Sammon osakkeiden kokonaismäärästä. Wahlroosin omistusten arvo nykykurssilla mitattuna on peräti 457 miljoonaa euroa.