Microsoftin uhkapeli: Nokia oli riippakivi, joka hidasti kehitystä

Apple
Teksti
Pekka Anttila

Nokialla ei ole riittävästi resursseja Windows Phonen läpimurtoon älypuhelinmarkkinoilla, totesi yhtiön hallituksen puheenjohtaja Risto Siilasmaa tiistaina Espoossa ilmoittaessaan, että Microsoft ostaa Nokialta matkapuhelinten valmistuksen ja siihen liittyvät palvelut.

Tämän jälkeen Nokian toimitusjohtaja Stephen Elop vaati, että Windows Phonen on pakko kasvaa nopeammin ja vauhtia on kiihdytettävä. Hetkeä aikaisemmin Elop oli huomauttanut, että Nokia on jo aikaisemmin hukannut trendejä ja viittasi älypuhelinten viivästyneeseen kehitystyöhön.

Viesti tuli selväksi.

Matkapuhelinmarkkinoita tutkivan lontoolaisen CCS Insightin tutkimuspäällikön Ben Woodin mukaan Nokiasta oli tullut riippakivi, joka hidasti kehitysvauhtia. Vaihtoehdot loppuivat. Microsoft oli yrittänyt kaikkensa Windows Mobilen ja Windows Phonen kanssa, johon se oli yrittänyt saada useita valmistajia mukaan. Lopulta se oli täysin riippuvainen Nokiasta.

”Windows Phonen kaltaisen alustan kehittäminen vaatii valtavia rahasummia, eikä Microsoft enää tahtonut jatkaa rahan jakamista yhdelle valmistajalle. Yhtiö valitsi selkeän strategian, jonka mukaan se haluaa olla Applen kaltainen yhtenäinen ja tiivis yhtiö sen sijaan, että työskentelee etäisesti Nokian kanssa”, sanoo Wood, jonka mielipiteitä on kuunneltu tarkasti Nokian ylintä johtoa myöten.

”Microsoft pelaa massiivista uhkapeliä, sillä sen on nyt tehtävä kaikki yksin. Tänään tehty yritysjärjestely ei ratkaise vielä mitään. Kaupan myötä se saa esimerkiksi 32 000 Nokian entistä työntekijää ja heidän sopeuttamisensa yhtiöön tulee olemaan vaikea tehtävä. Microsoftilla on itselläänkin menossa suuri sisäinen uudelleenjärjestely.”

Microsoftilla ei ole varaa epäonnistua

Ben Wood painottaa, että Microsoftin on pystyttävä ylläpitämään vauhtia, jota uudet Lumia-tuotteet ovat sille tuoneet äskettäin. Kilpaileviin käyttöjärjestelmiin Androidiin ja iOS:iin verrattuna kasvu on ollut pientä, mutta fokusta ei saa hukata pian käynnistyvän siirtymän aikana.

”Microsoftilla on valtavat resurssit takanaan, mutta sillä ei ole varaa epäonnistua mobiilimarkkinoilla. Menestymisen kannalta puhelinten on oltava sen liiketoiminnan kulmakivi. Älypuhelimet ovat kaikkein yleisin tapa päästä internetiin ja ne ovat eniten käytettyjä tietokoneita planeetalla”, Wood sanoo.

Nokian tulevaisuuden tutkimuspäällikkö Wood näkee valoisana.

”Rakenneuudistuksen jälkeen Nokia on nyt paremmassa kunnossa kuin pari vuotta sitten. Kehitys on ollut tuskallinen Suomelle, mutta Nokian liiketoiminta on nyt uskottavampaa. Siemensin ostaminen ulos verkkoyhtiö NSN:stä oli järkevää. Nyt Nokialla on hallussaan hyvää ja kannattavaa liiketoimintaa”, Wood sanoo.

Hänen mukaansa Nokialla onkin nyt mahdollisuus löytää itsensä uudelleen. Myös yhtiön osakkeenomistajat pääsivät eroon siitä liiketoiminnan osasta, joka painoi osakkeen hintaa alaspäin.

”Tämä yritysjärjestely antaa Nokialle tilaisuuden aloittaa alusta. Nokia on yhtiö, joka ei ole koskaan aikaisemminkaan pelännyt tehdä radikaaleja liikkeitä ja muotoilemaan toimintaansa uudelleen.”