"Microsoft on hyvä ostaja - parempi kuin kiinalainen yhtiö"

Antti Rinne
Teksti
Heikki Vento

Nokian puhelinliiketoiminnan ostaneen Microsoftin uskotaan pitävän työpaikat Suomessa tai jopa lisäävän työntekijöidensä määrää.

Microsoft ilmoitti tiistaina ostavansa Nokian puhelinliiketoiminnan 5,44 miljardilla eurolla. Samalla Nokian toimitusjohtaja Stephen Elop siirtyy Microsoftin palvelukseen.

Hallituksen puheenjohtaja Risto Siilasmaa ryhtyy Nokian väliaikaiseksi pääjohtajaksi ja Timo Ihamuotila väliaikaiseksi toimitusjohtajaksi. Siilasmaa kertoi Nokian aloittavan välittömästi uuden toimitusjohtajan haun.

Nokialle jää NSN-verkkoyhtiöön 56 000 työntekijää, joista 5900 työpaikka on Suomessa. Microsoftille siirtyy 32000 nokialaista. Heistä 4700 työskentee Suomessa.

Suomessa Microsoftin ryhtymistä Nokian omistajaksi on arvioitu myönteisesti, koska yhtiön uskotaan jatkavan toimintaansa Suomessa. Elinkeinoministeri Jan Vapaavuoren (kok) mukaan kaupalla ei ole välittömiä vaikutuksia työpaikkoihin tai valtion verotuloihin.

Teknologiateollisuuden johtajan Jukka Viitasaaren mukaan kaupasta ”ei ole lyhyellä tähtäyksellä kielteisiä vaikutuksia”. Viitasaari arvelee, että Microsoft saattaa jopa lisätä työntekijöidensä määrää Suomessa.

Yhtiö ja Suomen hallitus ovat neuvotelleet datakeskuksen perustamisesta Suomeen.

Ammattiliitto Pron puheenjohtajan Antti Rinteen (sd) mielestä Microsoft on hyvä ostaja. Microsoft on Rinteen mukaan työpaikkojen kannalta huomattavasti parempi uusi omistaja kuin korealainen tai kiinalainen yhtiö.

”Silloin olisi ollut suuri riski, että työpaikat lähtevät”, Rinne arvioi.

Nokian ja Microsoftin kauppa koskee noin 1500 Pron jäsentä.

Eduskunnan talousvaliokunnan puheenjohtajan Mauri Pekkarisen (kesk) mielestä Microsoft on vahvasti läsnä Suomessa. Pekkarisen mielestä kauppahinta vaikuttaa alhaiselta. Hän kuitenkin arvelee, että hintaan vaikuttivat Nokian omistukseen jäävät patentit.