Mehiläisen Lapin diilistä tulossa huippuhyvä: Saa kunnilta tilat ja laitteetkin ilmaiseksi

Uutisanalyysi: Sipilän hallituksen sote-uudistus ajaa vauhdilla kohti umpikujaa.

Mehiläinen
Teksti
Mikko Niemelä

Pääministeri Juha Sipilän (kesk) hallitus on lirissä sote-uudistuksensa kanssa. Kun Meri-Lapin neljä kuntaa päättivät ulkoistaa koko keskussairaalan toiminnan, alkoi hallituksessa epätoivoinen taistelu siitä, ettei näin kävisi myös muualla.

Hallitusta jännittää nyt se, kuinka moni kunta on valmis kaatamaan omansa ja tulevien maakuntien rahat attendoille ja mehiläisille vain saadakseen säilyttää sote-palvelunsa.

Kaikissa kunnissa sote-palvelut eivät nimittäin säily, jos Sipilän hallitus onnistuu toteuttamaan sote- ja maakuntauudistuksensa. Sen tarkoituksena on keskittää palveluja 15 sote-alueelle ja muun muassa supistaa laajan päivystyksen sairaaloiden lukumäärää. Säästöjä haetaan ja varsinkin toivotaan.

Panikoiva hallitus kiirehtikin jo kiristämään kuntien sote-palvelujen ulkoistusten ja investointien rajoituslain voimassaoloa. Laki kuitenkin tulee auttamatta myöhässä, sillä esimerkiksi Meri-Lapissa sopimus kuntien ja Mehiläisen välillä on jo viittä vaille valmis ja tulossa voimaan ensi vuoden alusta.

Sopimuksen arvo olisi noin 74 miljoonaa euroa vuodessa ja siitä irrottautuminen maksaisi vähintään 100 miljoonaa euroa.