Markku Kauppinen: Kuittimuutokset huolimattomuutta

Keva
Teksti
SK:n toimitus

Keskusrikospoliisi aloittaa rikostutkinnan Kuntien eläkevakuutuksen kuittikorjailusta. Entinen toimitusjohtaja myöntää korjailun, mutta vetoaa inhimilliseen erehdykseen.

Markku Kauppinen
”Hyvä, että asia selvitetään”, sanoi Markku Kauppinen taannoin Kevan hallituksen poliisille jättämästä tutkimuspyynnöstä. Kuva Petri Kaipiainen


Entisen Kuntien eläkevakuutuksen toimitusjohtajan Markku Kauppisen kuittiselkkauksesta aloitetaan rikostutkinta.

Kauppisen sihteeri teki tänä kesänä muutoksia kuittiin, johon oli kirjattu viime eduskuntavaalien alla järjestetyn palaverin osanottajat. Viime viikolla Keva pyysi poliisia selvittämään, onko korjailussa syyllistytty rikokseen. Kauppinen myöntää korjailun, mutta vetoaa inhimilliseen erehdykseen.

”Tarkoitin, että muutokset tehdään niin kutsuttuun tarkistuslistaan, johon on kirjattu tilaisuuden osanottajat. Oli inhimillinen erehdys, että sihteeri teki minun huolimattomuuteni takia muutoksen itse kuittiin. Virhe on minun.”

Ylivedetyiksi tulivat vaalirahoittaja Arto Merisalon ja Lasse Kontiolan nimet. Keskustan silloinen vaalisuunnittelija Lasse Kontiola osallistui KMS:n pyörittämiseen. Hänellä oli jopa käyttöoikeus vaalirahayhdistyksen tiliin.

Kauppisen osanottajalistaan haluamat muutokset ovat synnyttäneet epäilyn, että hän halusi peitellä yhteydenpitoaan KMS:n toimintaan osallistuneisiin, ensisijaisesti keskustalle ja kokoomukselle vaalirahaa junailleisiin Merisaloon ja Kontiolaan.
Kauppinen vilkaisee taas järvelle. Mies toistaa aiemman sanomansa:

”Merisalo ja Kontiola eivät tulleet paikalle, ilmoittautumisestaan huolimatta.”

Voitteko vannoa, että Merisalo ja Kontiola eivät olleet paikalla?

”Minulla on omat merkintäni siitä, ketkä ovat olleet paikalla ja olen varma, että Kontiola ja Merisalo eivät olleet siinä tilaisuudessa paikalla. Olen myös kysynyt asiaa kahdelta henkilöltä. Heillä on sama muistikuva. Sen sijaan Korhosen mukana tuli Aki Haaro. Senkin löydän muistiinpanoista.”

Aki Haaro on keskustan hallintopäällikkö.

Täsmentynyt muistikuva

Tämän haastattelun jälkeen Merisalo kuitenkin sanoi käväisseensä Kirkkonummen Järsön tapaamisessa (Iltalehti 11.7.2009). Tilaisuuteen osallistunut Jarmo Korhonenkin on muistanut sekä Merisalon että Kontiolan olleen paikalla.

Merisalon ilmoituksen jälkeen Kauppinenkin täsmentää puhelimitse muistikuviaan:

”Kun Merisalo sanoo pistäytyneensä paikalla, uskon häntä. Minusta pistäytyminen ei ole kuitenkaan varsinaista osallistumista tilaisuuteen.”

”Hyvä, että asia selvitetään”, Kauppinen tokaisee ja viittaa Kevan hallituksen poliisille jättämään tutkimuspyyntöön.

Lue Markku Kauppisen haastattelu kokonaisuudessaan Suomen Kuvalehdestä 29/2009 (ilm. 17.7.2009).