Marinin hallitus rahoittaa akkuteollisuutta sadoilla miljoonilla: Rahaa annetaan tarvittaessa myös Terrafamelle

Uutisanalyysi: Valtion on tarvittaessa pumpattava rahaa Terrafameen, jotta sen enemmistöosuus yhtiössä säilyy. Trafigura omistaa kaivosyhtiöstä jo lähes kolmanneksen.

Pääministeri Sanna Marinin (sd) hallitus päätti neljännessä lisätalousarviossaan antaa Suomen Malmijalostukselle 150 miljoonaa euroa.

Pääomasijoituksen tarkoitus on vahvistaa valtion ”erityistehtäväyhtiön” tasetta, jota käytetään Suomen Malmijalostuksen omistamien yhtiöiden rahoittamiseen. Yhtiöt ovat Terrafame, Keliber ja Sotkamo Silver.

Valtion näkökulmasta rahallisesti kaikkein arvokkain tai kallein yhtiö on Terrafame, johon on käytetty veronmaksajien rahaa edellisen hallituskauden aikana noin 500 miljoonaa euroa.

Pääomitusta on jatkettu, sillä Marinin hallitus uskoo akkuteollisuuden kasvattavan kaivosteollisuuden jalostusketjun lisäarvoa. Strategia sopii hallituksen linjaamiin vihreisiin arvoihin, sillä akkumateriaalit ja niihin liittyvät tuotteet vähentävät liikenteen suoria päästöjä.

Kokonaan päästöt eivät tietenkään poistu, sillä kaivosteollisuus ja akkuteollisuus tuottavat hiilidioksidipäästöjä ja vesistöriskejä siinä missä muukin teollisuus.