Luottokriisi ja Suomi: Pankit hilaavat uusien asuntolainojen marginaaleja ylöspäin

AIG
Teksti
Jyrki Jantunen
Meklari Frankfurtin pörssissä

Yhdysvaltain keskuspankki päätti sittenkin pelastaa vaikeuksiin ajautuneen vakuutusjätti AIG:n. Suomessa pankkisektori kestää yleisen taloudellisen tilanteen huomattavaakin heikkenemistä. Huolenaihe kasvaa meilläkin, jos Venäjän talous alkaa hiipua.

Meklari Frankfurtin pörssissä 16. syyskuussa 2008.

Finanssimyräkän syveneminen on kirittänyt entisestään ylöspäin jälleenrahoituksen hintaa pankeille. Mitä kalliimpaa raha on pankeille, sitä suuremmat paineet niillä on kasvattaa lainamarginaaleja.

Kauppalehti kertoi tiistaina, että Nordea tekee poikkeuksellisen hinnankorotuksen suurten ja keskisuurten yritysasiakkaidensa luottoihin. Poikkeukselliseksi korotuksen tekee se, että korotus koskee nyt voimassa olevia sopimuksia.

Kuluttajien vanhoja lainoja kiristys ei koske, eikä myöskään pieniä yrityksiä, joiden lainaehdot poikkeavat suuryritysten ehdoista.

Uusien asuntolainojen marginaaleissa on sen sijaan suunta ylöspäin.

”Olemme pyrkineet saamaan hintaa syksyn mittaan pikku hiljaa ylöspäin. Lähipäivinä olemme entistä määrätietoisempia. Hyvän asiakkaan minimihinta, jolla asuntolainasta lähdetään neuvottelemaan, on 0,5 prosenttia”, yksikönjohtaja Jussi Mekkonen Nordeasta kertoi STT:lle.

Asiakkaan lainasta maksama korko muodostuu viitekorosta, pankin omasta marginaalista sekä muista kustannuksista. Mekkosen mukaan kesällä uusien asuntolainojen keskimääräinen marginaali ehti käydä 0,33 prosentissa.

”Nyt meillä on tavoitteena saada se nousemaan vähintään 0,5 prosenttiin”, Mekkonen sanoi.

Myös OP-Pohjola-ryhmän mukaan pohjat asuntolainamarginaaleissa on nähty.

”Eivät ne muutokset järin suuria ole, mutta suunta on kääntynyt”, sanoi OP-keskuksen johtokunnan jäsen Harri Nummela.

Pitkä selvityssavotta
luvassa

Rata kertoi tiistaina, että sen keräämien tietojen mukaan suomalaisilla pankeilla ei ole vakavaraisuuteensa ja kokoonsa nähden merkittäviä riskejä Lehman Brothers -ryhmästä.

Useat pankit meillä ja maailmalla tiedottivat Lehman Brothersiin liittyvistä riskeistä. Muun muassa Ruotsissa hermoiltiin Swedbankin mahdollisista riskeistä ongelmapankkiin liittyen.

Nordea kertoi, ettei sillä ole joukkolaina- tai luottosaamisia Lehman Brothersilta. Pohjola puolestaan tiedotti, että sillä on nimellisarvoltaan 10 miljoonan euron joukkolainasaaminen, jonka markkina-arvo oli maanantaina 2,6 miljoonaa euroa.

Lehman Brothersin selvitystila heijastuu myös sen liikkeelle laskemiin tai takaamiin niin sanottuihin indeksilainoihin. Suomalaissijoittajiltakin löytyy tällaisia indeksilainoja.

Rahoitustarkastuksen mukaan toistaiseksi on vielä epäselvää, miten pankin selvitystila vaikuttaa sen liikkeeseen laskemien tai takaamien joukkovelkakirjojen takaisinmaksuun. Indeksilainaksi kutsutaan joukkovelkakirjalainaa, jonka tuotto on sidottu vaikkapa osakeindeksin kehitykseen.

Todennäköisesti koko Lehman Brothers -kuvion putsaamisessa riittää tekemistä yhdelle sun toiselle vielä pitkäksi aikaa. Esimerkiksi erilaisten johdannaissitoumuksien purkamiset ovat mittava operaatio. Näistä voi myös paljastua uusia ikäviä yllätyksiä vielä kauan.

Kansainvälisesti Lehman Brothersin konkurssiprosessin selvittelyn odotetaan kestävän kokonaisuudessaan vuosia.

Keskuspankki
pelastaa AIG:n

Yhdysvaltojen keskuspankki Fed ilmoitti keskiviikon vastaisena yönä Suomen aikaa pelastavansa vakuutusjätti AIG:n 85 miljardin dollarin lainalla.

The New York Times ja CNBC kertoivat aiemmin Fedin lainatarjousaikeista. Viestimien mukaan keskuspankki haluaa lainasta vastineeksi 80 prosentin osakeosuuden yhtiöstä, ja AIG:n kolmen biljoonan arvoinen omaisuus tulee kokonaisuudessaan lainan pantiksi.

Fedin suunnitelmista liikkui huhuja jo aiemmin, mikä nosti Dow Jones- ja Nasdaq -indeksit pahimmasta aallonpohjasta.

Huolimatta finanssimarkkinoiden myrskystä Fed päätti pitää ohjauskorkonsa edelleen tasan kahdessa prosentissa. Keskuspankki kertoi kantavansa huolta sekä talouden heikkoudesta että inflaatiopaineista.

AIG nousi Yhdysvaltain rahoituskriisin keskiöön tiistaina, kun kolme suurta luokituslaitosta laski yhtiön luottoluokitusta. Yli 90 prosenttia pörssiarvostaan vuodessa menettänyt vakuutusyhtiö haki markkinoilta lisärahoitusta maksuvalmiutensa turvaamiseksi.

Investointipankki Lehman Brothersin konkurssin ja Merrill Lynchin myynnin hermostuttamat markkinat olivat tiistaina rajussa laskussa niin Yhdysvalloissa kuin muualla maailmassakin. Keskeiset keskuspankit jatkoivat mittavaa pääoman pumppaamista pankkien välisille markkinoille niiden maksuvalmiuden turvaamiseksi.

Rahoitusmarkkinoiden kriisiä luonnehdittiin markkinoilla rajuksi. Sen pelättiin kiihdyttävän kansainvälisen talouden käännettä laskuun. Pankkien välisillä markkinoilla yliyön dollariluottojen korot nousivat yli kymmeneen prosenttiin. Valtion lainojen hinnat kohosivat, ja tuotto laski sijoittajien etsiessä turvasijoituksia.

Goldman Sachs
pelotteli huonolla tuloksella

Yhdysvaltain suurin investointipankki Goldman Sachs julkisti osavuosituloksen, jonka mukaan sen liikevaihto puolittui viimeksi kuluneen vuosineljänneksen aikana. Yhtiö kärsi Gmyös mittavia luottotappioita.

Goldman Sachs pysyi kuitenkin reilusti voitolla toisin kuin onnettomat kilpailijansa. Goldman Sachsia ei näytä uhkaavan perikato kuten Lehman Brothersia ja Merrill Lynchiä.

Goldman Sachsin nettovoitto putosi 845 miljoonaan dollariin (600 miljoonaan euroon) vuoden takaisesta 2,85 miljardista dollarista. Liikevaihto sukelsi 6 miljardiin dollariin 12 miljardista dollarista.

Tulosta pudotti se, että pankki joutui tekemään 1,1 miljardin dollarin alaskirjaukset luottotappioiden vuoksi.

Goldman Sachsin huono tulos sysäsi Euroopan pörssikurssit alamäkeen, mutta myöhemmin kurssit alkoivat toipua. New Yorkin arvopaperimarkkinatkin avasivat vain niukasti miinuksella.

Suurimmassa laskussa olivat edelleen suuret pankit.

Helsingissä pörssin yleisindeksi pakitti lopulta 1,5 prosenttia 7 526 pisteeseen. Nordean osake painui tasan kolme prosenttia ja Pohjola Pankki laski 5,5 prosenttia. atkapuhelinjätti Nokian osake laski 1,8 prosenttia 14,16 euroon.

Lähes koko Helsingin pörssin vaihtokärki oli laskussa. Vastavirtaan ui muun muassa Sampo, jonka osake nousi 0,5 prosenttia 16,98 euroon.

Moskovassa osakkeet
sukelsivat yli 11 prosenttia

Maailman rahoitusmarkkinoiden paniikki iski lujasti myös Moskova pörssiin. Sen kaupankäynti keskeytettiin pari tuntia ennen aikojaan, kun kurssit olivat sukeltaneet yli 11 prosenttia alaspäin.

Moskovan osakemarkkinoilla on eletty synkkiä aikoja jo pitkään, sillä keskeinen RTS-indeksi on toukokuun puolivälin jälkeen pudonnut peräti 54 prosenttia. Kurssilasku jyrkkeni Georgian kriisin jälkeen.

Tiistain pudotuksesta kärsivät etenkin energiayhtiöt. Valtion omistaman kaasujätti Gazpromin kurssi putosi yli 17 ja öljyfirma Rosneftin yli 19 prosenttia.

Presidentti Dmitri Medvedev on yrittänyt rauhoitella markkinoita kertomalla liikemiehille, ettei Venäjän talous ole kriisissä. Hän määräsi myös hallituksen pumppaamaan rahaa markkinoille.

Suomessa valtiovarainministeri Jyrki Katainen (kok) on rauhoitellut pelkoja, joita Yhdysvaltojen pankkikriisi on herättänyt. Katainen sanoi eduskunnassa, että riskit kasautuvat maihin, joissa on jo ennestään kotikutoisia taloudellisia vaikeuksia.

Samalla Katainen nosti esiin Venäjän talouskehityksen mahdollisen hiipumisen. Hän sanoi, että se voi olla Suomen kannalta jopa vakava haitta.

Teksti
Olli Kuivaniemi, STT
Heikki Karkkolainen, STT
STT-AFP-Reuters
SK netin toimitus

Kuva
Daniel Roland / AP / Lehtikuva

Lisää finanssikriisistä
Finanssikriisi jyllää Euroopassa: Pankit horjuvat, euroministerit koolle (SK netti 6.10.2008)
Huippututkijat varoittavat Eurooppaa 1930-luvun laman kauhuista (SK netti 2.10.2008)
Marko Maunulan Tiellä Valkoiseen taloon -blogi: Roskapankki muuttaa Wahingtoniin (SK netti 3.10.2008)
Kustaa Hulkon Nurkanvaltaaja-blogi: Huippuekonomistien hälytysviesti (SK netti 2.10.2008)
Ylimääräinen veronalennus keskituloisille perheille USA:ssa (SK netti 2.10.2008)
Senaatti hyväksyi roskapankin, epävarmuus jatkuu (SK netti 2.10.2008)
Miten käy suomalaisten talletusten? (SK netti 1.10.2008)
Sauli Niinistö finanssikriisistä: ”Optimismiin ei ole aihetta” (SK netti 30.9.2008)
Marko Maunulan Tiellä Valkoiseen taloon -blogi: Laman tuntua (SK netti 30.9.2008)
Pörssit myllerryksessä, uusi lakiesitys äänestykseen (SK netti 30.9.2008)
Roskapankki kaatui, ”tilanne näyttää tosi pahalta” (SK netti 29.9.2008)
Finanssikriisi: Nyt jo Euroopan pankit menettävät luottamustaan (SK netti 29.9.2008)
Salkunhoitajien kannustimissa rahoituskriisin osasyy? (SK netti 26.9.2008)
Kustaa Hulkon Nurkanvaltaaja-blogi: Déjà vu: pankkipomojen palkanalennus (SK netti 25.9.2008)
Obama ja McCain: Amerikan roskapankki tarkkaan valvontaan (SK netti 22.9.2008)
Marko Maunulan Tiellä Valkoiseen taloon -blogi: Asiaan, ehdokkaat! (SK netti 22.9.2008)
Finanssikriisi: Ulkomaisille pankeille apua USA:n roskapankista (SK netti 22.9.2008)
Kustaa Hulkon Nurkanvaltaaja-blogi: Kirje pankinjohtajalle (SK netti 19.9.2008)
Historioitsija Markku Kuisma finanssikriisistä: ”Tätä se ahneus teettää” (SK netti 18.9.2008)
Kustaa Hulkon Nurkanvaltaaja-blogi: Paniikkia pankeissa (SK netti 18.9.2008)
Finanssikriisi jatkuu: Aasian pörssit seurasivat USA:n alamäkeä (SK netti 18.9.2008)
Pankkiosakkeet rajussa pudotuksessa Yhdysvalloissa (SK netti 17.9.2008)
Luottokriisi ja Suomi: Pankit hilaavat uusien asuntolainojen marginaaleja ylöspäin (SK netti 16.9.2008)
USA:n luottokriisi syvenee: keskuspankit valmiita rauhoittamaan markkinoita (SK netti 15.9.2008)
Ekonomistiarvio: USA:n finanssikriisi muistuttaa Suomen lamaa (SK netti 11.9.2008)
Asuntoluottopankkeja kansallistettiin USA:ssa: markkinat riemastuivat päätöksestä (SK netti 8.9.2008)
Asuntoluottokriisin juurilla (SK netti 17.7.2008)
Kupla joka puhkesi (SK netti 24.8.2007)
Totuus hiipii esiin (SK netti 24.8.2007)