Liz Truss peri Boris Johnsonilta liki toivottoman urakan – vain 12 prosenttia briteistä uskoo hänen menestyvän

Surkea taloustilanne vie Britannian uuden pääministerin huomion. Inflaatio laukkaa ja kotitalouksilla on vaikeuksia selvitä energialaskuistaan.

Britannia
Teksti
Mika Horelli

Britannian uudeksi pääministeriksi valittu Liz Truss teki innokkaasti töitä tullakseen valituksi maan korkeimpaan poliittiseen tehtävään. Näin siitä huolimatta, että hän tietää hyvin perivänsä edeltäjältään Boris Johnsonilta taloudellisen katastrofin.

Britannian inflaatio laukkaa yli kymmenessä prosentissa ensimmäisen kerran neljäänkymmeneen vuoteen. Maan keskuspankki Bank of England ennustaa, että luku nousee lokakuussa yli 13 prosenttiin. Amerikkalainen Citigroup ennakoi Britannian kuluttajahintojen nousevan ensi vuonna jopa 18 prosenttiin. Syynä on keskeisesti energian ja elintarvikkeiden hintojen nousu.

Trussiin kohdistuvat odotukset eivät päätä huimaa. Hänen valintansa alla julkistetun YouGov-mielipidetiedustelun mukaan vain 12 prosenttia briteistä uskoo hänen menestyvän pääministerin tehtävässä. Samaan aikaan 52 prosenttia on sitä mieltä, että Trussista tulee kehno pääministeri.

Tämä ei kuitenkaan estänyt hänen valintaansa, koska vallassa olevan konservatiivipuolueen puheenjohtajaa ja siis Britannian tulevaa pääministeriä ei valinnut kansa, vaan alle 200 000 puolueen jäsentä. Jäsenäänestyksen viimeisellä kierroksella Liz Truss sai yli 81 000 ääntä, kun hänen vastaehdokkaansa Rishi Sunak sai tyytyä 60 000 ääneen.