Liettua puuhaa uutta ydinvoimalaa

energiantuotanto
Teksti
SK:n toimitus
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Vuoden vaihteessa sammui viimeinen Euroopan unionissa toiminut Tšernobyl-tyyppinen ydinreaktori.

Ignalinan ydinvoimala
Ignalinan ydinvoimala ei enää tuota energiaa – eikä riskejä. Kuva Mindaugas Kulbis / AP / Lehtikuva

Ignalinan 1 300 megawatin voimalaitos tuotti yli 70 prosenttia Liettuan sähköstä, ja ylijäämä vietiin naapurimaihin. Ignalinan kakkosreaktori valmistui 1986, samana vuonna kuin sen sisarreaktori räjähti Ukrainassa.

Kun Liettua liittyi EU:hun 2004, ehtona oli, että Ignalina ajetaan alas. Ykkösreaktori suljettiin tammikuussa 2005.

Voimalan sulkeminen ei ollut suosittu toimenpide kansan parissa. Ei varsikaan nyt, kun maa on ankaran laman kourissa.

Liettuassa pohdittiin jopa väliaikaista irtaantumista EU:sta, jollei Bryssel antaisi ydinvoimalalle lisäaikaa. Maan johto päätti kuitenkin pitää kiinni EU:n kanssa tehdystä sopimuksesta, ja voimala suljettiin.

“Se oli meille tärkeä teko. Tästä eteenpäin voimme kehittää uutta tehokasta energiasektoria. Ignalinan sähköllä oli monopoliasema, nyt meidän markkinamme ovat avoimet”, sanoo Liettuan energiaministeri Arvydas Sekmokas.

Liettua ei kuitenkaan halua jäädä ilman ydinenergiaa.

“Olemme kutsuneet alan sijoittajia, jotka täyttävät EU:n kriteerit. Ydinvoiman rakentaminen on mutkikas projekti, se vaatii osaamista ja kokemusta”, Sekmokas sanoo.

Liettua on neuvotellut ahkerasti naapurimaiden, myös Puolan, kanssa yhteisestä ydinvoimalasta. Neuvottelut eivät ole vielä tuottaneet tulosta.

Baltian maat kuluttavat sähköä yhteensä noin 25 terawattituntia vuodessa, kun Suomi käyttää 90.

Uuden voimalan hinta voi olla 3-5 miljardia euroa. Mistä tuo valtava summa voisi irrota, kun kansainvälinen finanssikriisi ei ole vielä ohi? EU on luvannut Liettualle 1 ,3 miljardia euroa vuoteen 2013 mennessä, mutta tuo summa on tarkoitettu Ignalinan purkamiseen.

“Olemme vakuuttuneita siitä, että sijoittaja joka rakentaa uuden ydinvoimalan myös antaa meille taloudellista tukea”, Sekmokas toteaa.

Jos liettualaisten suunnitelmat pitävät, uusi ydinvoimala alkaisi tuottaa sähköä aikaisintaan 2018. Mistä Liettua saa sähköä siihen asti? Tuleeko maa riippuvaiseksi Venäjän sähköstä?

“Liettua ei tule olemaan riippuvainen Venäjän sähköstä. Meidän tarpeemme on noin yhdeksän terawattituntia vuodessa. Meillä on jo tällä hetkellä varmistettuna noin kuusi TWh. Osa tuosta määrästä tulee vesi- ja tuulivoimasta, lisäksi meillä on alustava energiasopimus Ukrainan ja Viron kansa. Loput, noin 35 prosenttia, voimme ostaa kansainvälisiltä markkinoilta.”

Teksti Adrián Soto