Li Anderssonilta tiukka viesti hallituskumppaneille ansiosidonnaisen porrastuksesta: ”Ei”

Työministeri Timo Harakka (sd) kaipaa selkeää tutkimusnäyttöä ansiosidonnaisen porrastuksen työllisyysvaikutuksista.

Yli puolet suomalaisista hyväksyy ansiosidonnaisen työttömyyspäivärahan porrastamisen. Porrastamisella tarkoitetaan sitä, että tukea saisi työttömyyden alussa nykyistä suuremman summan, mutta päiväraha pienenisi työttömyyden pitkittyessä. Asia selviää Suomen Kuvalehden Taloustutkimuksella teettämästä kyselystä.

Vielä 2000-luvun alussa ansiosidonnaisen porrastamista kannatti 25–30 prosenttia ja vastusti noin 65 prosenttia suomalaisista.

Vasemmistopuolueet ovat tyypillisesti olleet porrastusta vastaan, mutta nyt Sdp:n kannattajistakin 54 prosenttia kannattaa ja 40 prosenttia vastustaa porrastusta. Sen sijaan vasemmistoliittoa äänestävistä selvä enemmistö (75 prosenttia) kertoo yhä vastustavansa ansiosidonnaisen porrastamista.

Suomen Kuvalehti kysyi vasemmistoliiton puheenjohtajalta, opetusministeri Li Anderssonilta ja työministeri Timo Harakalta (sd), millaisia ajatuksia kyselyn tulokset herättävät. Rinteen hallituksessa keskusta, Rkp ja vihreät ovat suhtautuneet porrastukseen suopeasti ja erityisesti Elinkeinoelämän keskusliitto on lobannut porrastuksen puolesta.