LG ehtii ensin - kolmiulotteisuus tulee jo puhelimiinkin

3D
Teksti
Kari Tyllilä
3D

Korealainen LG julkistaa ensimmäisenä ilman erillisiä 3D-silmälaseja toimivan älypuhelimen helmikuun puolivälissä. Mukana on myös stereokamera, joka kuvaa videota.

Julkistus on sikäli merkittävä, että vielä loppusyksystä asiantuntijat arvioivat ilman 3D-laseja katsottavien kolmiulotteisten tuotteiden tulevan massamarkkinoille vasta 5‒10 vuoden kuluessa.

Kolmiulotteista kuvaa välittäviä televisioita on ollut myynnissä viime kesästä lähtien, mutta ne kaikki vaativat 3D-lasit. Valmistajista ainoastaan Toshiba on esitellyt ilman laseja katsottavan television. Kooltaan 12 ja 20-tuumaiset mallit tulivat myyntiin joulukuussa, mutta vain Japanissa.

Tekniikka perustuu linsseihin, jotka muodostavat yhdeksän erillistä hiukan eri suunnasta näkyvää kuvanäkymää. Silmät näkevät ne erillisinä luoden näin syvyysvaikutelman. Näkymiä tarvitaan useita, jotta kuvaa voisi katsella eri kulmista.

Halpaa lysti ei ole: Toshiban pienempikin malli maksaa yli 1000 euroa. Hinnan ohella hankaluutena on, että kuvaa on katsottava läheltä ja tietyistä suunnista aidon vaikutelman saamiseksi.

Kolmiulotteisuus saa jalansijaa myös muualta kuin televisioista, puhelimista ja tietokoneista. Esimerkiksi New Yorkissa toimiva 3DFusion-yhtiö markkinoi ilman 3D-laseja toimivaa tekniikkaansa myös ulkomainostauluihin. Sony ja Nintendo puolestaan ovat kertoneet tuovansa tekniikan pelikonsoleihin tänä vuonna.

Oma kysymyksensä on, kuinka kolmiulotteisuus sopii esimerkiksi lapsiperheisiin tai millaisia reaktioita se aiheuttaa kodin lemmikkieläimissä. Nykyisiä 3D-laseilla katsottavia televisioita ei suositella pikkulasten katsottaviksi. Myös Nintendo on suosittanut, että sen maaliskussa markkinoille tulevaa 3D-pelikonsolia ei annettaisi alle 6-vuotiaitten käyttöön.

Aiheesta lisää
Näin syntyy kolmiulotteinen kuva (Suomenkuvalehti.fi 16.7.2010)