Lentoyhtiö Norwegian horjui tuhon partaalla, josta sen pelasti armoton laihdutuskuuri – Finnairilla on edessä vastaava

Norwegianin ajoivat ongelmiin hulvaton laajeneminen ja huono tuuri. Nykyinen yhtiö on luopunut kaukolennoista, tuhansista työntekijöistä ja isosta osasta lentokoneitaan.

lentoyhtiöt
Teksti
Jyri Raivio

Helsinki-Vantaan lentoasemalla järjestettiin 15. syyskuuta pienimuotoinen juhlatilaisuus. 20. miljoonas matkustaja oli nousemassa Suomessa norjalaisen Norwegian-yhtiön punanokkaisen lentokoneen kyytiin, 12 vuotta sen jälkeen, kun Norwegian oli aloittanut toimintansa Suomessa.

Vielä pari vuotta sitten tällaisen juhlatilaisuuden järjestäminen vaikutti mahdottomalta ajatukselta.

Norwegian oli ajautunut omien virheidensä ja suuruudenhulluutensa, pahojen teknisten ongelmien ja lopulta koronapandemian vuoksi erittäin lähelle konkurssia.
Toiminta keskeytettiin eli yhtiö pantiin uinumaan ja johto keskittyi palauttamaan yhtiötään realistisemmalle pohjalle ja ennen kaikkea hankkimaan rahoitusta.

Norwegian haettiin pandemian vuoksi säädetyn lain perusteella velkasaneeraukseen Irlannissa ja Norjassa. Se luopui kaikista 37:stä pitkien matkojen laajarunkokoneestaan ja suurimmasta osasta kapearunkolaivastoaan. Se leikkasi kovalla kädellä 11 000 työntekijän kaartiaan.
Yhtiö sai Norjan valtiolta takaukset kolmen miljardin kruunun eli 300 miljoonan euron pankkilainoille ja neuvotteli uusiksi koneidensa leasing-vuokrasopimukset.