Lauri Ihalainen: uusi valtakunnansovittelija?

Lauri Ihalainen
Teksti
SKnetin toimitus
Lauri Ihalainen SAK

Lauri Ihalaista kaavaillaan sovittelijaksi. Puuttuva korkeakoulututkinto mutkistaa valintaa.


Uutinen on julkaistu tämän viikon Suomen Kuvalehdessä, joka ilmestyy perjantaina 31. lokakuuta.

SAK:ta vuodesta 1990 johtaneen Ihalaisen (sd) odotetaan ilmoittavan lähdöstään virallisesti kolmen viikon päästä pidettävässä valtuuston syyskokouksessa.

Ihalaisen viisivuotiskaudesta on puolet jäljellä, mutta koko ajan on ollut tiedossa, että hän ei jatka tehtävässä loppuun asti.
Luopumisaikataulu on laadittu niin, että seuraajaehdokkaille jää noin puoli vuotta aikaa tunnustella kannatustaan.

SAK:n liittojen keskeiset demaripuheenjohtajat pyysivät jo elokuussa Ihalaista jatkamaan puheenjohtajana ensi kevääseen. Näin hän ehtii hyvin olla pohjustamassa työmarkkinoiden seuraavaa sopimuskierrosta, joka alkaa runsaan vuoden kuluttua.

Ajoitus on 61-vuotiaan Ihalaisen kannalta mainio toisestakin syystä. Suomen Kuvalehden eri lähteistä saamien tietojen mukaan hän ei olisi halukas jäämään suoraan eläkkeelle, toisin kuin monet muut ay-liikkeessä pitkän uran tehneet ikätoverinsa.

Ihalaisen kerrotaan jo jonkin aikaa kiikaroineen valtakunnansovittelijan paikkaa, joka vapautuu ensi elokuun puolivälissä, kun Juhani Saloniuksen kolmas nelivuotiskausi päättyy. Salonius on silloin 65-vuotias, mikä tarkoittaa, että uudelleenvalinta ei tule enää kysymykseen.

Ay-liikkeen
vuoro seuraavaksi

Työmarkkinoilla on pitkään ollut kirjoittamattomana sääntönä, että sovittelija tulee vuoron perään työnantaja- ja työntekijäleiristä. Salonius on taustaltaan Etelärannan mies, joten seuraavaksi on taas ay-liikkeen ehdotusvuoro.

Kuvaan kuuluu, että ehdokkaan pitää saada myös vastapuolen hyväksyntä, ja tiettävästi Ihalaisen puolesta onkin jo tehty alustavia tunnusteluja EK:n suuntaan. Siellä ajatusta ei ole torjuttu ainakaan suoralta kädeltä.

Valintaa mutkistaa kuitenkin työriitojen sovittelusta annettu asetus, jonka mukaan valtakunnansovittelijalla on oltava ylempi korkeakoulututkinto. Ihalainen on koulutukseltaan kirvesmies, joten jäljelle jää kaksi vaihtoehtoa. Joko kelpoisuusehtoja pitää muuttaa tai sitten hänen pitää saada erivapaus virkaan.

Hallituspiireissä pidetään jälkimmäistä vaihtoehtoa helpompana. Siellä vierastetaan ajatusta, että lainsäädäntöä lähdettäisiin muuttamaan yhden ihmisen takia. Epävirallisesti myönnetään kuitenkin, että käytännössä juristin koulutus ei ole valtakunnansovittelijalle välttämätön.

Valinnan ei uskota kaatuvan myöskään Ihalaisen henkilöön. Hänen suhteitaan nykyiseen porvarihallitukseen kuvataan asiallisiksi, eikä suuria kaunoja ole hampaankolossa puolin eikä toisin.

Teksti
Tuomo Lappalainen

Kuva
Pekka Sakki / Lehtikuva