Kaverikauppaa epäillään

Lapin pelastusjohtajan valinta on tuottanut oikaisuvaatimuksia ja epäilyjä kansanedustajien lehmänkaupoista.

politiikka
Teksti
Jarno Liski

Useat Lapin pelastusjohtajan valintaprosessiin osallistuneet henkilöt epäilevät keskustan ja kokoomuksen sopineen poliittisin perustein keskeisestä turvallisuusviranomaisen virkanimityksestä.

Lapin maakuntahallitus valitsi tammikuussa uuden pelastusjohtajan. Valituksi tuli Lapin yliopiston hallintojohtaja Markus Aarto. Epäilyjen mukaan kansanedustaja Heikki Autto (kok) olisi auttanut Aartoa asiassa, koska oli itse muutama vuosi aiemmin saanut tämän avulla työpaikan yliopistosta.

Epäily poliittisesta nimityksestä on erityisen vakava, koska kyse on turvallisuuden kannalta kriittisestä tehtävästä. Pelastusjohtaja toimii yleisjohtajana kriisitilanteissa, joissa vaaditaan eri viranomaisten toimintaa.

Aarto on koulutukseltaan lakimies, ja hänen kokemuksensa pelastusalalta rajoittuu vapaapalokuntatoimintaan. Hän on Rovaniemen Saarenkylän VPK:n puheenjohtaja. Monella muulla hakijalla on pitkä ura pelastusalan viranomaistehtävissä. Aarton valinta onkin herättänyt ihmetystä viranomaistaustaisissa hakijoissa. Kaksi hakijaa on tehnyt oikaisuvaatimuksen valinnasta.