Lama on myös julkisen vallan moka

ahneus
Teksti
Kustaa Hulkko

Moni uskoo, että rahoitusmarkkinoiden romahdus johtui vain pankkiirien ahneudesta. Sen takana oli kuitenkin myös julkisen vallan epäonnistuminen.

Lamaa on jatkunut jo yli puoli vuotta. Työpaikkoja ja hyvinvointia menetetään kautta maailman.

Kuka muistaa, mistä talouskriisi sai alkunsa? Sehän lähti liikkeelle Yhdysvaltain subprime-lainoista eli asuntoluotoista, joita myönnettiin toisen luokan asiakkaille. Subprime-lainojen varaan rakennettiin valtaisa määrä rahoitus- ja sijoitusinstrumentteja, jotka tuottivat jättitappiot, kun asuntomarkkinoiden hintakehitys petti.

On esitetty painavia todisteita, joiden mukaan suoranaiset rikokset olivat kriisin osasyy (ks. ”Amerikkalainen pankkiryöstö”, SK 17/2009).

Rahoitusmarkkinoiden romahdus

Toiset taas syyttävät romahduksesta pankkiirien ahneutta.

Jyväskylän yliopiston kansantaloustieteen professori Ari Hyytinen ei yhdy tähän näkemykseen.

”Ihmisten ahneus on epätyydyttävä selitys siksi, että ihmiset ovat kai yhtä lailla ahneita tai ei-ahneita ennen ja jälkeen tämän kriisin.”

Hyytinen yhtyy analyysiin, jonka mukaan omaisuudenhoitajien ja pankkiirien kannustimiin liittyi suuria ongelmia.

”Bonukset ja palkkiot perustuivat lyhyen ajan suorituksiin, kun taas riskit realisoituivat pidemmällä aikavälillä.”

Markkinoiden keskeisiin ongelmiin kuului myös tiedon epätasainen jakautuminen markkinoilla. Informaatio subprime-instrumenttien riskeistä – ennen kaikkea niiden yhteydestä asuntomarkkinoiden hintoihin – ei välittynyt sijoittajille. Tietoa oli, mutta sitä katosi myyjien ja ostajien pitkissä järjestelyketjuissa.

Hyytisen mukaan tähän liittyy myös ”puuttuvan markkinan” ongelma. Jos joku olisi ajatellut jo 2000-luvun alkuvuosina, että subprime-lainoissa on jotakin mätää, hän ei olisi voinut toimia sijoittajana näkemyksensä mukaisesti, koska sopivia markkinoita ei yksinkertaisesti ollut ennen vuotta 2006.

Niinpä tieto näistä riskeistä jäi välittymättä markkinoiden kautta. Siksi myös niiden havaitseminen lykkääntyi kohtalokkaan pitkään.

Vikaa julkisessa vallassa

Hyytisen mukaan subprime-markkinoiden synnyn ja kasvun takana olivat myös Yhdysvaltain poliitikkojen tietoiset toimenpiteet: omistusasunnosta haluttiin tehdä jokamiehen vaihtoehto.

”Subprime-markkinoiden kehittymisellä oli voimakas poliittinen tuki.”

Viranomaiset rohkaisivat ja osin ohjasivat asuntoluotottajia Fannie Mae ja Freddie Mac laajentamaan toimintaansa. Yhdysvalloissa oli käytössä myös muita julkisia takaus- ja osaluotto-ohjelmia.

Julkisella tuella oli kaksi seurausta: riskialttiiden lainojen hinnoittelu vääristyi ja subprime-markkinoiden kasvu vauhdittui.
Oma ongelmansa on se, että pankeilla on julkisen vallan sanoin lausumaton takaus. Kriisissä valtio tulee yleensä tukemaan sellaista pankkia, joka on ”too big to fail”, liian suuri kaatumaan.

Se taas perustuu siihen, että on vahva yhteiskunnallinen intressi ehkäistä pankkikonkursseja, koska ne voivat aiheuttaa suurta tuhoa koko talouteen.

Miten siis estää pankkien kaatuminen ja pakottaa ne samalla kantamaan riskinottonsa kustannukset?

”Se ei ole helppo yhtälö”, Hyytinen sanoo.

Kuvitus Janne Tervamäki