Takaisin lähtöruutuun

Uutta hallitusta uhkaavat hiipuva talous ja perussuomalaiset. Pääministeri Sanna Marinin ja valtiovarainministeri Katri Kulmunin yhteistyön on siksi onnistuttava.

Antti Rinne
Teksti
Tuomo Lappalainen Heikki Vento
Kuvat
Marjo Tynkkynen

Luottamus ja johtaminen olivat keskeisiä sanoja, kun sosiaalidemokraattien ja keskustan puoluevaltuustot päättivät uudesta yrityksestä hallita Suomea. Edellinen kariutui vain puoli vuotta hallituksen nimittämisen jälkeen.

Pääministeri Antti Rinne (sd) joutui eroamaan, koska hän oli menettänyt keskustan ja joidenkin sosiaalidemokraattien luottamuksen. Lisäksi yhteistyö pääministerin ja valtiovarainministeri Mika Lintilän (kesk) kanssa takkusi koko ajan.

Hallitusyhteistyön peruspilari on pääministerin ja valtiovarainministerin tiivis kumppanuus. Esimerkkeinä on usein mainittu Kalevi Sorsa (sd) ja Johannes Virolainen (kesk), Esko Ahon (kesk) ja Iiro Viinasen (kok) porvarihallitus sekä Paavo Lipposen (sd) ja Sauli Niinistön (kok) ministeristöt.

Sdp:n puoluevaltuuston kokouksessa Sanna Marin (sd) muistutti, että pääministeri on yleisjohtaja, joka ei seikkaile sektoriministereiden alueilla kuten Rinne teki.