Lakko päättyi, entä sitten? Kootut kommentit

lakot
Teksti
Juho Salminen
Metalliliiton puheenjohtaja Riku Aalto (vas.) ja Teknologiateollisuus ry:n varatoimitusjohtaja Risto Alanko kättelevät valtakunnansovittelijan toimistolla Helsingissä 24. lokakuuta 2011. Taustalla keskellä Ammattiliitto Pron puheenjohtaja Antti Rinne. Teknologiateollisuuden lakko päättyy, sillä osapuolet ovat hyväksyneet valtakunnansovittelijan sovintoesityksen. Pituudeltaan Pron, Metalliliiton ja Teknologiateollisuuden sopimus on kaksivuotinen. Kuva Markku Ulander / Lehtikuva.

Teknologiateollisuuden nelipäiväinen lakko on päättynyt. Liitot saivat tehtyä kaksivuotisen työehtosopimuksen. Palkoista neuvotellaan ensin kullakin työpaikalla erikseen. Jos sopua ei synny 15. joulukuuta mennessä, kaikki työntekijät saavat samansuuruisen korotuksen. Vuoden 2012 korotuksista neuvotellaan samalla tavalla.

Kyseessä on niin sanottu raamisopimus. Jos työmarkkinajärjestöt tekevät lokakuussa sovitun raamin mukaisia työehtosopimuksia, hallitus on luvannut tukea ratkaisua 400 miljoonalla eurolla muun muassa verohelpotuksin. Taustalla on halu pitää ihmiset töissä ja palkankorotukset maltillisina heikkenevässä taloustilanteessa.

Teknologiateollisuuden sovusta ja raamisopimuksesta sanottua

“Suomi ei tarvitse taloudellisen epävarmuuden aikana lisää ristiriitoja vaan sopimisen taitoa. Hallituksen osallistuminen raamisopimuksen mukaisiin toimin työllisyyden ja talouskasvun vahvistamiseksi riippuu siitä tuleeko sopimuksen taakse riittävä määrä liittoja marraskuun 25. päivään mennessä.”

Jutta Urpilainen (YLE)

“Joko tästä tulee suomalainen onnistuminen tai suomalainen epäonnistuminen. Sillä on isot vaikutukset Suomen taloustilanteeseen, hyvinvointiyhteiskunnan rahoitukseen ja työpaikkojen määrään.”

Jyrki Katainen (YLE)

“Aika lapsellista touhua keskusjärjestöiltä kutsua tupoa raamisopimukseksi. Tämä on täydellisesti tupo. Kelle nämä nimitykset on tarkoitettu?”

Elinkeinoelämän keskusliiton entinen johtaja Seppo Riski (MTV3)

“Sovinto edistää raamisopimusta, kun muut alat todennäköisesti seuraavat Metalliliiton ja ammattiliitto Pron esimerkkiä.”

Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n toimitusjohtaja Mikko Pukkinen (YLE)

“Työtaistelulla saavutettiin merkittävä murros. Nyt paikallisessa erässä on pitävä perälauta. Kaikki saavat raamissa sovitun palkankorotuksen.”

Metalliliiton puheenjohtaja Riku Aalto (Metalliliitto.fi)

“Ei tätä helpoksi voi sanoa, kyllä meidän hallitus keskusteli asiasta pitkään. Loppujen lopuksi löysimme yksimielisen ratkaisun.”

Ammattiliitto Pron puheenjohtaja Antti Rinne (YLE)

“Neuvottelutulos ei tyydytä kenttäväkeä. Metallin edellisestä lakosta on 40 vuotta. Kyllä lakko oli lähinnä muistutus, että olemme olemassa.”

Boliden Harjavalta Oy:n pääluottamusmies Tapio Keinonen (YLE)

“Toivon mukaan työntekijät ovat tyytyväisiä, itse ainakin olen helpottunut että ratkaisu saatiin näin nopeasti aikaiseksi. Että korotuksethan eivät ole sitä mitä alun perin lähdettiin hakemaan, mutta nyt siellä on kunnolliset perälaudat, että jos luottamusmiehen kanssa ei neuvotella, niin korotukset tulevat kaikille.”

Luottamusmies Mirja Raussi, Konecranes (YLE)

“Sopimus antaa mahdollisuuden vahvistaa paikallista sopimista. Toivottavasti tämä kehitys vie yrityksiin ja työpaikoille positiivista yhteisen sopimisen kulttuuria.”

Teknologiateollisuuden toimitusjohtaja Jorma Turunen