LähiTapiolan pääjohtajakriisi ratkeamassa – Juha Koposen kauden alku lykkääntynee kuukausia

Todennäköisesti hallintoneuvostot lykkäävät Koposen pääjohtajakauden alkua kevääseen.

Finanssivalvonta
Teksti
Kustaa Hulkko

Kädenvääntö LähiTapiolan tulevan pääjohtajan toimikauden alkamisesta päättyy todennäköisesti huomenna, 12. marraskuuta 2019, kun finanssiryhmän pääjohtajan nimittäjät pitävät tärkeän kokouksen.

LähiTapiola Vahinkovakuutuksen ja LähiTapiola Henkiyhtiön hallintoneuvostot kokoontuvat pohtimaan sitä, miten yhtiöt mukautuvat Finanssivalvonnan (Fiva) kantaan, jonka mukaan pääjohtajaksi huhtikuussa 2019 nimitetty Juha Koponen ei toistaiseksi ole pätevä tehtäväänsä.

Suomen Kuvalehden tietojen mukaan hallintoneuvostot todennäköisesti lykkäävät Koposen pääjohtajakauden alkua kevääseen. Todennäköisesti myös Fiva pitää riittävänä pätevöitymisaikaa, joka kestää ehkä kolme kuukautta.

Tällainen lykkäys vakuutusyhtiön nimitysprosessissa ei olisi ainutlaatuinen. Vastaava episodi nähtiin viime vuonna, kun eläkeyhtiö Ilmarinen nimitti toimitusjohtajakseen Jouko Pölösen. Pölösellä oli laaja kokemus pankki- ja vakuutusalalta, mutta hänellä ei ollut kokemusta työeläkeyhtiön johtamisesta.

Siksi hän joutui ensin harjoittelemaan johtotehtäviä Ilmarisessa, ja toimitusjohtajan tehtäviä hoiti siirtymäkautena varatoimitusjohtaja Stefan Björkman.