Kuvat Bile-Sannasta juomassa yökerhossa pullon suusta olutta jäävät elämään – Kun pääministerin imago rapautuu, sitä on vaikea korjata

Analyysi: Jokainen pääministeri voi muokata tehtävää näköisekseen, mutta mitä rajummin instituutiota ravistaa, sitä suuremmaksi kasvaa riski äänestäjien kaikkoamisesta.

Alex Stubb
Teksti
Tuomo Lappalainen

Viime päivien ykköspuheenaihe Suomessa on ollut Sanna Marinin (sd) yökerhobiletys.

On kysytty, miksi tieto ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr) koronatartunnasta ei kulkenut eikä ohjeita kontaktien välttämisestä noudatettu, ja pettikö pääministerin harkintakyky. Puolivakavasti on puhuttu siitäkin, miten kaikki vaikuttaa hallituksen toimintakykyyn ja Marinin asemaan koronan vastaisen taistelun keulakuvana.

Sitten jossain vaiheessa – niin kuin tällaisissa kohuissa yleensä aina – nousi myös esiin kysymys siitä, onko julkisuusmekkala missään suhteessa itse asiaan.

Tällaisen suhteellisuuden perään kyselevät ovat yleensä sitä mieltä, ettei poliitikkojen yksityiselämä ylipäätään kuulu ulkopuolisille. Median– ainakin sellaisten vakavasti otettavien tiedotusvälineiden kuin Yleisradio ja Helsingin Sanomat – pitäisi mieluummin keskittyä vain ilmastonmuutoksen, valtiontalouden tasapainon, hävittäjähankinnan ja pakolaiskriisin kaltaisiin oikeasti tärkeisiin asioihin.

Se juna meni kuitenkin jo, tahdoimme tai emme.