Kuusi tuottoisaa kuukautta: Helsingin pörssi nousi kymmenen prosenttia

Veturina ovat olleet vanhat tutut Nokia ja metsäyhtiöt.

Donald Trump
Teksti
Mikko Niemelä

Vuoden ensimmäinen puolisko oli Helsingin pörssissä reipasta nousua laajalla rintamalla. Pörssin yleisindeksi nousi 10 prosenttia ja esimerkiksi suomalaisten suosikkiosake Nokia vahvistui 25 prosenttia.

Sijoittajien luottamus osakkeisiin on vahvistunut vuosi vuodelta, kun korot ovat olleet matalalla ja rahoille on haettu tuottoa.

Viidessä vuodessa Helsingin pörssin arvo on kaksinkertaistunut. Vahvan nousun taustalla oli tietenkin pörssikurssien pitkä ja jyrkkä alamäki Yhdysvaltojen finanssikriisin ja Euroopan velkakriisien takia. Tästä huolimatta viisi viime vuotta ovat olleet pörssisijoittajalle nousukautta.

Pörssiyhtiöiden tulokset ovat olleet myös hyviä, etenkin metsäteollisuudessa, jossa liikevoittoprosentit ovat kivunneet kymmenen paikkeille ja uudet tehtaat maailmalla tuottavat yhä enemmän. Esimerkiksi UPM ja Stora Enso ovat nousseet joko samaa tahtia tai nopeammin kuin pörssin yleisindeksi.

Pörssiyhtiöt ovat käyneet läpi tiukkoja kulukuureja: Yhtiöiden liikeideaa on terävöitetty, yritysmyyntejä on tehty ja niistä on seurannut myös irtisanomisia. Hyvä esimerkki on mediatalo Sanoma, joka lopulta päätti luopua tappiollisesta Hollannin televisiotoiminnasta.