Kuumentunut valtiosihteerivalinta on Katri Kulmunin ja koko hallituksen testi

Päivi Nergin sivuuttaminen olisi arvovaltatappio keskustan puheenjohtajalle ja voisi lisätä poliittisia virkanimityksiä.

Katri Kulmuni
Teksti
Heikki Vento

Päähallituspuolueet sosiaalidemokraatit ja keskusta yrittävät lähiviikkoina ratkaista kiistan valtiovarainministeriön kansliapäällikkönä toimivan valtiosihteerin nimityksestä. Sdp ei haluaisi tehtävään valtiovarainministeri Katri Kulmunin (kesk) ehdokasta.

Keskustassa tehtävään sopivimpana pidetään alivaltiosihteeri Päivi Nergiä. Puolueessa korostetaan, että Nergillä on kokemusta johtamisesta ja toiminnasta kansliapäällikkönä.

Demareita hiertää Nergin toiminta viime vaalikaudella. Hän oli keskeisesti mukana eduskunnassa kaatuneen sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistuksen valmistelussa, josta edellinen hallitus ja silloinen oppositiopuolue Sdp riitelivät raivokkaasti.

Nerg on koulutukseltaan maatalous- ja metsätieteiden maisteri. Hakijoiden joukossa on tunnettuja tohtoreita: valtiovarainministeriön osastopäällikkö Leena Mörttinen, Suomen Pankin johtokunnan neuvonantaja Lauri Kajanoja, valtiovarainministeriön talouspolitiikan koordinaattori Markus Sovala (sd) ja kansanedustaja Juhana Vartiainen (kok).

Hylkääkö hallitus Lipposen ja Vanhasen aikana vakiintuneen käytännön, että ministerit eivät sormeile toistensa vastuulla olevia nimityksiä?