Pelituotot kukkarosta toiseen

SK:n kysely: Veikkauksen hallintoneuvoston puheenjohtaja Jukka Gustafsson ihmettelee ministeri Antti Kurvisen ulostulon ajoitusta.

Antti Kurvinen
Teksti
Leena Sharma

Tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvisen (kesk) ehdotus Veikkauksen tuottojen siirtämistä valtion budjettiin jakaa Veikkauksen hallintoneuvoston kansanedustajajäsenien mielipiteitä. Enemmistö Suomen Kuvalehden kyselyn vastaajista kuitenkin asettuu ehdotuksen tueksi.

Kurvinen totesi STT:n haastattelussa 7. elokuuta, että Veikkauksen tuotot tulisi siirtää vuoden 2024 alusta valtion budjettiin. Kurvinen vertasi Veikkauksen tilannetta valtion toiseen monopoliyhtiöön Alkoon, joka tulouttaa omat osinkonsa ja tulonsa valtion budjettiin.

Tällä hetkellä Veikkaus tilittää rahapelitoiminnan tuotot opetus- ja kulttuuriministeriölle, sosiaali- ja terveysministeriölle sekä maa- ja metsätalousministeriölle, joista ne jaetaan eteenpäin esimerkiksi terveys- ja liikuntajärjestöille.

Kurvinen päätyi asiassa samalle kannalle kuin Suomen Pankin entisen pääjohtajan Erkki Liikasen johtama työryhmä. Se esitti viime keväänä kokonaisuudistusta, jossa rahapelituotot ohjattaisiin valtion yleiskatteellisiksi tuloiksi ja nykyiset edunsaajat siirrettäisiin budjetin kehysmenettelyn piiriin. Raporttiin sisältyi myös kolme muuta vaihtoehtoa.