Kunta-alan neuvotteluissa täysi rähinä päällä: Muutkin haluavat hoitajien vaatiman koronalisän

Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen vaatii valtiota apuun.

hoiva
Teksti
Mikko Niemelä

Jos oli kunta-alan tes-neuvotteluiden lähtötilanne alun perin vaikea, on se nyt vielä vaikeampi. Työntekijöiden työehtosopimukset umpeutuivat maaliskuun viimeisenä päivänä, ja nyt 420 000 kunta-alan työntekijää on sopimuksettomassa tilassa.

Kuntatyönantaja KT ja eri liitot eivät ole päässeet yhteisymmärrykseen työehtosopimuksista. Tilannetta ratkotaan valtakunnansovittelijan toimistolla.

Sovittelussa mukana ovat työnantajan edustajien lisäksi muun muassa hoitajien ja opettajien edustajat. Eri liittojen erilainen asema ja vaatimukset tekevät asian ratkomisesta hankalaa saman pöydän ääressä.

Suurin kiista juontuu sosiaali- ja terveysalan liittojen Superin ja Tehyn palkkavaatimuksista. Hoitajaliitot ovat alun perin vaatineet seuraavan kymmenen vuoden ajaksi palkankorotuksia, jotka olisivat joka vuosi yli muiden alojen korotusten.

Hoitajaliitot ovat kiistäneet ehdottaneensa yli kymmenen prosentin korotuksia kyseisille vuosille. Hoitajat ovat syyttäneet kuntatyönantajien työmarkkinajohtaja Markku Jalosta asioiden vääristelystä. Liittojen mukaan ne ovat vaatineet vähintään vientialojen tasoisia palkankorotuksia ja kiky-tuntien poistamista.