Kulmuni: Jos työllisyystavoite ei täyty, hallitus voi leikata pysyviä menolisäyksiä – Niitä ovat muun muassa eläkkeet ja väylärahat

Pääministeri Antti Rinteen (sd) mukaan mahdolliset leikkaustarpeet eivät kohdistu pysyviin menonlisäyksiin. Keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni vastaa viittamalla hallitusohjelman kirjaukseen.

Antti Rinne
Teksti
Salla Vuorikoski

Keskustan puheenjohtaja, elinkeinoministeri Katri Kulmuni tyrmää puheet siitä, ettei hallituksen pysyvistä menonlisäyksistä voisi leikata, jos työllisyys ei kehity tavoitellulla tavalla.

Hallituksen sisältä asiasta on esitetty erilaisia näkemyksiä. Pääministeri Antti Rinne (sd) on katsonut, että karsintaa tehdään tarpeen vaatiessa tulevista lisäyksistä. Keskustalainen valtiovarainministeri Mika Lintilä on puolestaan todennut, että kaikkia menoja voidaan arvioida, myös jo tehtyjä lisäyksiä.

Hallituksen tavoitteena on nostaa työllisyysaste 75 prosenttiin ja lisätä työllisten määrää vähintään 60 000 henkilöllä vuoden 2023 loppuun mennessä. Hallitus on ilmoittanut, että tavoitteen saavuttamisen ensimmäinen perusteellisempi tarkasteluajankohta on vuoden 2020 elokuu.

”Eikö viimeinen sana ole se, mitä hallitusohjelmakirjaukset ovat”, Kulmuni sanoo.

”Ensisijainen vaihtoehto on, että työllisyys kasvaa ja veroeuroja tulee lisää. Jos käy huonosti ja työllisyys ei kasva, sitten katsotaan näitä menonlisäyksiä.”