Kuinka mummot selviävät Sepasta, kun suoraveloitus loppuu?

suoraveloitus
Teksti
Markku Hurmeranta
Julkaistu yli kolme vuotta sitten
Sepa

Yhtenäisen euromaksualueen eli Sepan (Single Euro Payments Area) synnyttäminen on teknisesti suurempi ruljanssi kuin konsanaan yhteisvaluutta euroon siirtyminen. Sitä ei hevillä uskoisi, kun viimeaikaista keskustelua on hallinnut vain huoli suomalaisen suoraveloituksen loppumisesta.
Asia sinänsä on tärkeä, sillä suoraveloitus on tunnetusti ollut ikääntyneemmän väestönosan suosiossa. On ollut ihan perusteltua kysyä, kuinka mummot Sepasta selviävät.

Hämmennystä on herättänyt erityisesti se, että suoraveloituksen loppumisesta on ollut liikkeellä hyvin erilaisia tietoja. Eräs uskomus on ollut, että suoraveloitus loppuu tämän vuoden loppuun mennessä, jolloin kotimaiset tilinumerotkin katoavat ja tilalle tulevat niin kutsutut IBAN-tilit. Tähänkin siirtymään on tosin otettu aikalisä, sillä vanhoja tilinumeroita hyväksytään vielä 1.11.2011 saakka.

Vanhan suoraveloituksen osalta Suomessa on kuitenkin sovittu, että se jatkuu aina vuoden 2013 loppuun saakka. Nyt tämä aikataulu saattaa kuitenkin kiristyä, sillä EU yrittää parhaillaan lyödä lukkoon Sepan kokonaisvaltaista päätösaikataulua.

Maksaminen ei muutu

Tämänhetkisten tietojen mukaan EU-komission ehdotus tähtäisi siihen, että kansallinen suoraveloitus päättyisi jo vuoden 2013 puolivälissä. Tilalle tulee eurooppalainen Sepa-suoraveloitus, joka poikkeaa täysin nykyisestä järjestelmästä. Suurin ero kuluttajan kannalta on se, että jatkossa suoraveloitussopimusta ei enää tehdä pankin kanssa, vaan kunkin laskuttavan yrityksen kanssa erikseen.

Tähän Sepa-suoraveloitukseen mummojen ei kuitenkaan tarvitse turvautua, sillä pankit ovat luvanneet kehittää uuden tuotteen, jota käyttämällä laskujen maksaminen voi tapahtua kuluttajan kannalta katsottuna suunnilleen entiseen tapaan. Asiakas saa tässäkin tapauksessa laskusta ennakkoilmoituksen kotiin, ja maksu hoituu nykyisen suoraveloituksen tapaan tililtä eräpäivänä.

Nimeä tälle uudelle pankkituotteelle ei ole vielä keksitty, mutta sen tekninen määrittely on parhaillaan käynnissä. Pankit tekevät sen päälle sitten omat sovelluksensa ja niin kutsutussa pilottivaiheessa tuotteen pitäisi olla vuosien 2011 ja 2012 vaihteessa. Tämä pankkien lupaama järjestely on siis tarkoitettu sellaisille asiakkaille, jotka eivät käytä esimerkiksi nettiä lainkaan, eivätkä sen vuoksi voi hyödyntää e-laskuja.

EU-komission odotetaan julkistavan lopullisen ehdotuksensa Sepan päätösaikataulusta vielä tässä kuussa. Sen jälkeen se menee EU-parlamentin käsittelyyn.

Päätösaikataulusta päättäminen ei siis liity pelkästään suoraveloitukseen, vaan koko Sepa-prosessin vauhdittamiseen ja loppuunsaattamiseen. Ja syytä kiirehtimiselle onkin, sillä kaikki Euroopan maat eivät ole Sepa-valmisteluissaan suinkaan Suomen tasolla.

Esimerkiksi Saksa ja Ranska eivät ehdi mukaan maksujärjestelmään kokonaisuudessaan vielä vuodenvaihteessa. Suomen ohella pisimmällä Sepaan siirtymisessään ovat sellaiset talousmahdit kuten Luxemburg ja Slovenia.

Kuvitus Janne Tervamäki.