Kova brexit lähestyy – Britannian talouden syöksyä ennakoidaan yhä rajummaksi

Pääministeri Boris Johnson on toistuvasti torjunut varoitukset ja pitänyt niitä tarpeettomana pelkojen lietsomisena.

Brexit
Teksti
Mika Horelli

Britannian pääministerin Boris Johnsonin esikunta on alkanut myöntää, ettei brexit-sopimuksen saavuttaminen ole enää mahdollista ennen eropäivää 31. lokakuuta.

Samaan aikaan yksi Britannian arvostetuimmista julkisen talouden riippumattomista ajatushautomoista, The Institute for Fiscal Studies IFS varoittaa, että Britannian valtionvelka on kasvamassa historiallisen korkeaksi.

Kansainvälisen KPMG-konsulttitoimiston raportti puolestaan ennusti syyskuussa, että Britannia painuu taantumaan, jos sopimukseton ero toteutuu.

Myös Britannian hallituksen omat raportit ovat vuoden 2016 brexit-kansanäänestyksen jälkeen kertoneet, että brexit tulee runtelemaan maan taloutta. Johnsonin joukko on silti sitoutunut neuvoa-antaneen kansanäänestyksen tulokseen ja Britannian vetämiseen unionista millä hinnalla hyvänsä.

Johnson on toistuvasti torjunut varoitukset ja pitänyt niitä tarpeettomana pelkojen lietsomisena. Tätä perinnettä ovat jatkaneet myös brittihallituksen ensireaktiot uusimpaan varoitukseen. Raporttia ei ole kommentoitu lainkaan.