Suomalaisten tileillä makaa jo 246 miljardia euroa – velkaa on paljon vähemmän

Asuntolainan määrä kääntyi laskuun, tallettamisen ja sijoitusrahastojen suosio kasvanut.

Vaikeiden aikojen varalle säästäminen on lisääntynyt jopa niin paljon, että se vaikuttaa talouden toimintaan. Työttömyyttä pelkäävien kotitalouksien rahoitusvarat kasvoivat viime vuoden lopussa viisi miljardia euroa.

Tilastokeskuksen selvityksen mukaan kotitalouksien käytettävissä olevien varojen ja velkojen erotus oli viime vuoden lopussa 110 miljardia euroa. Varoja oli 246 miljardia ja velkoja 136 miljardia euroa.

Säästöjen kasvuun verrattuna kotitalouksien velat nousivat vähän. Velkamäärä kasvoi vuoden 2013 viimeisellä neljänneksellä vain 200 miljoonaa euroa.

Finanssialan Keskusliiton tekemän tuoreen kyselyn, johon haastateltiin 2400 ihmistä, mukaan kotitalouksien rahankäyttö on edelleen varovaista. Rahoitusasiantuntija Ulla Halosen mukaan epävarmuus näkyy lainanoton vähentymisenä. Ensimmäistä kertaa 15 vuoteen asuntolainojen määrä on laskenut.

Asuntovelallisten osuus ei kuitenkaan ole vähentynyt. Lainasumman lasku johtuu Halosen mukaan asuntojen hintojen laskusta ja siitä, että ostajat hankkivat aiempaa pienempiä asuntoja.