Korpien tyttö vai stadin kundi vasemmistoliiton johtoon ?

Merja Kyllönen
Teksti
Leena Sharma
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Vasemmistoliiton puoluevaltuusto valitsee tänään uuden puheenjohtajan. Mistä vasemmistoliitto löytää puheenjohtajan, joka vaientaa puolueen rakkikoirat?

Merja Kyllönen

Merja Kyllönen haastaa Paavo Arhinmäen vasemmistoliiton puheenjohtajakisassa. Kuva Heikki Saukkomaa / Lehtikuva


Vasemmistoliitossa vallitsee “hyeenakulttuuri”. Näin arvioi puolueen puheenjohtajaksi pyrkivä kansanedustaja Merja Kyllönen.
Paikka tuli hakuun eurovaalien jälkeen, jolloin murskavaalitappiosta kritiikkiä niskaansa saanut Martti Korhonen erosi kesken kauden.

“Kahtiajako on puolueemme vanha ja historiallinen taakka”, Kyllönen pohtii. “Puskista huutelun politiikan on loputtava ja huutelijat asetettava sanoistaan vastuuseen.”

Kyllösen mielestä uuden puheenjohtajan on otettava jämpti ote purnaajiin.

“Meillä on taputeltu kiltisti päähän ja koitettu olla väleissä kaikkien kanssa. Ei saa olla liian sovitteleva ja lepsu.”

Kyllönen on kotoisin Suomussalmelta ja toimii eduskuntaryhmän toisena varapuheenjohtajana. Hän vakuuttaa, että kiltin tytön habituksesta huolimatta hänestä löytyy kainuulaista särmää.

Kyllösen vastaehdokas on puolueen varapuheenjohtaja Paavo Arhinmäki.

“Olemme Paavon kanssa saman ikäisiä, mutta tulemme erilaisista lähtökohdista: minä olen korpimetsien maalaistyttö ja hän stadin kundi. Olemme katselleet maailmaa 32 vuotta hyvin erilaisesta vinkkelistä.”

Kyllönen uskoo, että maaseutu-kaupunki-asetelma on puheenjohtajan valinnassa nais-mies-asetelmaa tärkeämpi.

“En ole ajatellut liputtaa itseäni erityisesti naisvaihtoehtona.”

Joukkojen kokoaja

Samoilla linjoilla on Kyllöstä tukeva kansanedustaja Minna Sirnö.

“On tärkeää, että myös muun maan, ei vain pääkaupungin, ääni kuuluu puolueessa.”

Hän luonnehtii Kyllöstä “sudeksi lampaan vaatteissa” – myönteisessä merkityksessä.

“Merja osaa puraista oikeassa paikassa ja olla silti keskusteleva, kuunteleva ja yhteistyökykyinen. Hänessä on ainesta joukkoja kokoavaksi puheenjohtajaksi. Paavo on enemmän räväköiden ulostulojen poliitikko.”

Vasemmistopuolueet eivät kriitikoiden mielestä enää houkuttele miesäänestäjiä. Sirnö ei kuitenkaan pelkää, että nuori naispuheenjohtaja karkottaisi lisää miehiä puolueen liepeiltä.

“Kyllönen on duunaritaustainen, pienipalkkaisia töitä paiskinut nainen. Ei häntä vierasteta. Itse en lähtenyt kisaamaan, koska en ole profiililtani se henkilö, jota vasemmistoliitto tällä hetkellä tarvitsee. Minulle kerrottiin jo Suvi-Anne Siimeksen erotessa, ettei johtoon kaivata nyt nelikymppistä koulutettua naista.”

Sirnö arvioi, että Martti Korhosen puheenjohtaja-arkkuun lyötiin iso naula viime kesänä, jolloin eduskunnassa äänestettiin Lissabonin sopimuksesta.

Sopimuksen hylkäämistä esitti Esko-Juhani Tennilä, vasemmistoliiton pitkäaikaisin kansanedustaja. Hylkäämistä kannatti pääosa puolueesta, mutta Korhonen ja neljä muuta äänesti sopimuksen puolesta.

“Arvasin silloin, että Martin asema tulee vaikeutumaan rankasti. Moniarvoisuus on meillä edelleen valitettavasti sitä, että moniarvoisia saavat olla vain toiset.”

Kotipaikka epäolennainen

Vasemmistonuorten puheenjohtaja Dan Koivulaakso on eri linjoilla kuin Kyllönen ja Sirnö. Hänen mielestään vasemmistoliitossa ei riidellä sen enempää kuin muissakaan puolueissa. Hän ei myöskään ymmärrä Martti Korhosen esittämää kritiikkiä puolueen sisäisistä hajottajista.

“Korhonen ilmoitti selvästi olevansa valmis eromaan, mikäli niin toivotaan. Kun tällainen toive sitten esitetään, on turhaa ruveta marisemaan sisäisestä eripurasta.”

Koivulaakso ei pidä relevanttina valintakriteerinä sitä, mistä uusi puheenjohtaja on kotoisin.

“Me olemme todella hukassa, jos jäämme arpomaan kaupungin ja maaseudun välillä. On puhuttava asiakysymyksistä: ympäristöongelmista, työmarkkinakuvioista ja uusista teemoista, kuten sähköisistä oikeuksista.”

Vasemmistonuoret ei ole Korhosen eron jälkeen ottanut suoraan kantaa kummankaan ehdokkaan puolesta. Rivien välistä on kuitenkin luettavissa selvä tuki Arhinmäelle, jota järjestön taholta on aiemmin esitetty puheenjohtajaksi.