Korona voi vauhdittaa Veikkauksen monopolin hajoamista – Sanna Marinin hallitus jämähti puolustamaan mammuttia, joka tekee kuolemaa

Uutisanalyysi: Veikkausvaroista nauttivien järjestöjen rahoja pelastavilla poliitikoilla on edessään nippu huonoja vaihtoehtoja.

Annika Saarikko
Teksti
Mikko Niemelä

Pääministeri Sanna Marinin (sd) hallituksella riittää pohtimista, kun sen pitäisi hyvittää joillakin keinolla koronan niistämät tiede,- kulttuuri- ja urheiluväen vuosittaiset miljoonat, joita maksetaan Veikkauksen tuloksesta.

Pelaajat häviävät vuosittain noin 1,7 miljardia Veikkauksen peleihin. Verojen ja kulujen jälkeen Veikkauksen voittosarakkeeseen on kirjattu vuosia noin miljardi euroa.

Koronan ja tuhansien pelikoneiden pakollisen vähentämisen myötä Veikkauksen miljardituloksesta supistuu noin 200 miljoonaa vuonna 2020. Summa voi olla reippaasti enemmänkin, sillä korona voi sulkea rahapelikoneet uudelleen sekä sekoittaa eri maiden palloiluliigoja tulevaisuudessakin.

Parin sadan miljoonan tukipotin katoaminen aiheuttaisi kolmannen sektorin organisaatioissa yt-aallon ja moni urheilija, kulttuuritapahtuma ja tiedehanke jäisi ilman rahoitusta.

Hallituksella onkin käytännössä vain muutama vaihtoehto, joilla se voi turvata edunsaajien rahat vuonna 2021: velkaraha, veronkiristykset tai muilta hallintoaloilta leikkaaminen.