Korkojen nopea nousu kaatoi amerikkalaispankin, riskejä piilee myös Euroopassa – ”Hyvin usein tällaisessa tilanteessa jotain menee rikki”

Keskuspankit joutuvat nyt tasapainoilemaan inflaation hillitsemisen ja rahoitusjärjestelmän turvaamisen välillä.

rahapolitiikka
Teksti
Frida Keränen

Yhdysvaltalaisen Silicon Valley Bankin (SVB) kaatuminen on oire maan keskuspankin jatkuvista koronnostoista, arvioi eläkevakuutusyhtiö Ilmarisen varatoimitusjohtaja Mikko Mursula. Niin Yhdysvaltain kuin Euroopan keskuspankit ovat toistuvasti nostaneet korkoja hillitäkseen inflaatiota, joka on ollut rajumpaa kuin vuosiin.

Eurooppalaisille pankeille korkeista koroista on ollut tähän saakka lähinnä hyötyä, Mursula sanoo. Syynä on se, että esimerkiksi suomalaiset pankit keräävät merkittävän osan rahoituksestaan tavallisten ihmisten matalakorkoisista talletuksista. Tätä rahaa ne lainaavat eteenpäin euribor-korolla ja pankin omalla marginaalilla.

”Pankit lainaavat rahaa ulos koko ajan paremmalla katteella korkojen noustessa, samaan aikaan kuin tileillä makaava raha on ollut nollakorkoista. Alkuvuonna pankkien osakkeilla onkin mennyt todella hyvin.”

Kalifornialaisen Silicon Valley Bankin asiakkaista suuri osa oli teknologia- ja startup -yrityksiä. Yritysten talletuksiin perustuva rahoitus on epävarmaa, sillä yritykset saattavat nostaa pankista valtavia summia kerralla.