"Konsensus ei ole kuollut" - SAK valmis keskustelemaan työttömyysturvasta

SAK:n Lyly ja EK:n Oksala: Työttömyysturvaa voidaan tarkistaa.

Alexander Stubb
Teksti
Heikki Vento

’Olemme valmiita, ehdollisesti”, vastaa ammattiliittojen keskusjärjestön puheenjohtaja Lauri Lyly (sd) kysymykseen, pitäisikö ansiosidonnaista työttömyysturvaa uudistaa. Lylyllä ja Elinkeinoelämän keskusliiton johtajalla Ilkka Oksalalla on eri arviot, miten ansiosidonnaista turvaa pitäisi muuttaa.

Ansiosidonnaisen työttömyysturvan uudistaminen on sosiaalipoliittinen korkki, joka keikkuu erityisesti vaalien lähellä politiikan pintakeskustelussa. Tuorein kuohu nousi, kun professori Heikki Hiilamo, kansanedustaja Elina Lepomäki (kok), pääjohtaja Tuomas Pöysti, kansanedustaja Osmo Soininvaara (vihr) ja ylijohtaja Juhana Vartiainen (sd) ehdottivat ansiosidonnaisen turvan keston lyhentämistä.

Palkansaajajärjestöt kauhistuivat siitä, että ansiosidonnainen turva rajattaisiin 250 päivään. Lylyn mielestä raportin ”peruslähtökohta on pielessä”. Hän muistuttaa, että työttömyysturva on ollut mukana neljässä edellisessä työmarkkinaratkaisussa. Lyly kuitenkin myöntää, että järjestelmä kaipaa korjausta.

”Luultavasti tämä on vaalien jälkeen pöydässä. Emme kieltäydy uudistuksista, mutta ne on tehtävä työelämän tarpeista lähtien ja sopimalla.”

Lylyn mielestä järjestelmän tulisi ottaa paremmin huomioon osa-aikatyötä tekevät ja ne, jotka ovat välillä itsenäisinä yrittäjinä ja välillä palkkatyössä.