Kolmessa kuukaudessa 582 000 maksuhäiriötä – Tili ylittyy usein verkkokaupassa

Tilanne on jo pahempi kuin 1990-luvun alun lamavuosina.

asuntolaina
Teksti
Pekka Anttila

Maksuhäiriöisten suomalaisten kuluttajien määrä nousee tänä vuonna kaikkien aikojen ennätyslukemiin. Vuoden kolmen ensimmäisen kuukauden aikana Suomen Asiakastiedon maksuhäiriörekisteriin on kirjattu 10 600 henkilöä, joilla ei ole aikaisempia maksuhäiriöitä. Tämä tarkoittaa noin 118:aa uutta henkilöä päivässä.

Suomen Asiakastiedon liiketoimintajohtajan Jouni Muhosen mukaan uusia maksuhäiriöitä on tallennettu tänä vuonna 582 000 kappaletta. Merkinnän on saanut 140 000 henkilöä.

”Maksuhäiriöisten henkilöiden määrällä mitattuna olemme jo nyt tasolla, joka on pahempi kuin lamavuosina 1990-luvun alussa”, Muhonen kertoo.

Finanssialan Keskusliiton rahoitusasiantuntijan Ulla Halosen mukaan uusia maksuhäiriöitä syntyy nyt verkkokaupoissa tehdyistä ostoksista. Viime vuonna suomalaiset ostivat verkkokauppatilaston mukaan tavaroita ja palveluja verkosta 10,5 miljardilla eurolla. Kasvua edelliseen vuoteen oli lähes yhdeksän prosenttia.

”Maksuhäiriöitä ei tule suurista pankkilainoista, joihin vaaditaan vakuus. Vain yksi prosentti häiriöistä koskee pankkien myöntämiä asuntolainoja, kulutusluottoja tai opintolainoja. Sen sijaan taustalla on henkilöitä, joilla on useita pienempiä kulutusluottoja, kuten tili- tai kertaluottoja, joita otetaan usein päällekkäin”, Halonen sanoo.