Kolmannes luomumaidosta myydään yhä tavallisena maitona

luomutuotteet
Teksti
Karri Kokko
luomumaitopurkki

Luomumaitoa tuotetaan Suomessa enemmän kuin sitä kuluu. Noin 30 prosenttia luomumaidosta joudutaan edelleen myymään tavallisena maitona.

Maitoyhtiö Valio uskoo silti, että luomumaidosta voi muutaman vuoden päästä olla pulaa. Luomumaidon kysyntä lähti viime vuonna noin kymmenen prosentin nousuun. Kasvu on jatkunut tänä vuonna.

Valion kautta kulkee lähes kaikki Suomessa myytävä luomumaito.

”Käyttöaste on koko ajan parantunut. Nyt luomumaidosta myydään luomuna 70 prosenttia. Kolmen vuoden päästä pääsemme 85-90 prosenttiin”, sanoo Valion luomutuotteiden yhteyshenkilö, projektipäällikkö Pirjo Huhtala.

Yhtiö uskoo luomun suosioon niin paljon, että se lisää luomumaidon sopimustuottajien määrää heinäkuussa. Tuottajien määrä nousee 118 tuottajasta 120-130 tuottajaan. Valio maksaa luomumaitolitrasta 9 sentin luomulisää.

”Luomueläimille syötetään luomurehua, joka on kalliimpaa. Luomulisän tarkoitus on kattaa korkeammat kustannukset. Jos kannattavuus kärsii, kiinnostus tuotantoon tipahtaa nopeasti. Koko ajan peikkona on se, riittääkö tarjonta vastaamaan pian kasvavaan kysyntään”, Huhtala sanoo.

Pula vähentää valikoimaa

Maa- ja metsätalousministeriön tietopalvelukeskuksen mukaan maidon tuotanto laski viime vuonna reilulla kahdella prosentilla 2 287 miljoonaan litraan. Luomumaidon tuotanto lisääntyi viime vuonna hieman edellisvuodesta ja oli 27 miljoonaa litraa.

”Maitoa on tänäkin vuonna tuotettu vähemmän kuin mitä odotettiin. Uhkana on, että myös luomumaidosta tulee pula”, Huhtala sanoo.

Tuotannon väheneminen saattaa tulevaisuudessa rajoittaa maitotuotteiden valikoimia.

”Toistaiseksi etenemme uutuustuotesuunnitelmien mukaisesti. Ehkä vuoden tai kolmen vuoden päästä voi näkyä jo se, että raaka-ainetta ei ole tarpeeksi. Silloin voimme joutua miettimään, mitä luomutuotteita tuomme markkinoille. Esimerkiksi juusto on tuote, johon menee paljon maitoa”, Huhtala sanoo.

Tällä hetkellä Valiolla on luomuna vain edam-juustoa. Toiveissa olisi valikoiman lisääminen.

Kiinnostusta luomutuotantoon on

Maidontuottajien mahdollisuuksia luomutuotannon lisäämiseen ovat vähentäneet luomumaidon heikko kysyntä ja tiukentuneet luomusäädökset, jotka aiheuttavat tiloilla pulaa valkuaisrehusta.

Halua luomutuotantoon siirtymiseen kuitenkin löytyy, jos luomumaidon kysyntä kasvaa, uskovat Luomuliiton puheenjohtaja Antti Kaasalainen ja MTK:n maitoasiamies Sami Kilpeläinen.

”Maidontuotanto on sellainen ala, että se vaatii meijerin ja markkinointia. Jos meijeri haluaa lisää luomumaitoa, tuottajapuolella innostutaan nopeasti”, sanoo Kaasalainen.

Ruotsissa luomumaidon tuottaminen on lisien ansiosta jopa tavallisen maidon tuottamista kannattavampaa. Siellä luomumaidon tuotanto on kasvanut voimakkaasti ja tuottajista jopa kilpaillaan. Suomessa tilanne ei ole näin selvä.

”Kannattavuus on hyvin tilakohtainen kysymys. Hintataso on parantunut, mikä on parantanut luomumaidon tuotannon kannattavuutta. Tilojen ongelma on se, että kustannusten nousu on ollut hyvin rajua. Luomupuolella etenkin valkuaisrehun hinta on noussut”, sanoo Kilpeläinen.

Teksti Anni Erkko (STT)
Kuva Antti Aimo-Koivisto / LK

Faktoja luomumaidosta
* Suomessa on noin 120 luomumaitotilaa. Kaikkiaan maidontuottajia oli viime joulukuussa yhteensä noin 12 800.
* Luomutiloista lopettaa vuosittain noin kaksi prosenttia. Kaikista maitotiloista lopettaa vuosittain kahdeksan prosenttia.
* Tämän vuoden tammi-huhtikuussa luomumaitoa on tuotettu vähemmän kuin viime vuonna samaan aikaan. Luomuna tuotetaan alle 1,5 prosenttia koko maitomäärästä.
* Maito on suosituin luomutuote. Luomujogurtin ja -piimän kysyntä on kasvanut selvästi viime vuosina.
* Valio luomumaidon markkinaosuus on noin kaksi prosenttia koko Suomessa juodusta maitomäärästä. Suomalaiset juovat henkeä kohden kaikkiaan noin 138 litraa maitoa vuodessa.