Kokoomuslaiset ay-vaikuttajat puoluekokouksesta: vastuutonta

Akava
Teksti
Tuomo Lappalainen
Syypää. Kokoomusnuorten puheenjohtajan Antti Häkkäsen mielipiteet hirvittävät toisia kokoomuslaisia. Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva.

Kokoomuksen viime viikonvaihteessa Rovaniemellä pitämän puoluekokouksen päätökset herättävät kauhua puolueen ay-vaikuttajien piirissä.

Rovaniemellä kokoomus hyväksyi muun muassa nuorisojärjestönsä tekemän aloitteen, jossa vaaditaan yrityksiltä perittävän yhteisöveron poistamista kokonaan. Kokouksen alla nuorten liitto vielä erikseen markkinoi aloitetta paljon huomiota herättäneellä kampanjalla, jossa suomalaisia yrittäjiä kehotettiin siirtämään yrityksensä Viroon.

Akavan kokoomuslainen puheenjohtaja Sture Fjäder pitää puoluekokouksen päätöstä vastuuttomana. Hänen mukaansa yhteisöveroa ei voi poistaa noin vain.

”Suomalainen yritysverotus on eurooppalaista keskitasoa eli ihan kilpailukykyinen. Pääministeri sanoi ihan oikein, että siinä voidaan korkeintaan tehdä pieniä viilauksia. Yhteisöveron poistaminen on täysin mahdotonta, jos täällä halutaan ylläpitää jatkossakin pohjoismaista hyvinvointimallia.”

Puoluekokouksessa meni läpi myös Kälviän kokoomuksen aloite, jonka mukaan kuntien työntekijöille kuntaliitoksissa luvattu viiden vuoden irtisanomissuoja pitää lyhentää yhdeksi vuodeksi.

Linjaus on erityisen outo sitä taustaa vasten, että hallitusohjelmassa on nimenomaan sovittu, ettei suojaa heikennetä.

”Olen pahoillani, että tämä asia nousi jälleen kerran esiin”, terveys- ja sosiaalialan työntekijöiden etujärjestöä Tehyä pitkään johtanut Jaana Laitinen-Pesola (kok) harmittelee. ”Ne jotka ovat sitä ajaneet eivät ole miettineet asiaa ihan joka kantilta.”

Laitinen-Pesola arvelee, että aloitteen tekijöiden mielestä kunnissa on liikaa työntekijöitä. ”Todellisuudessa kuntatyöntekijöistä uhkaa tulla pula”, hän muistuttaa.

Fjäder sanoo ymmärtävänsä, että nuoret ovat aktiivisia ja pitävät korkeaa profiilia. Jokin raja pitäisi silti olla, kuinka oikealle ollaan valmiit menemään.

”Jos kokoomus harjoittaisi puolueena samanlaista politiikkaa kuin nuorten liitto, sen kannatus olisi aika nopeasti viisitoista prosenttia, jos sitäkään.”

Kokoomuksen puoluevaltuustoa aikaisemmin johtanut Laitinen-Pesola kiistää olevansa vielä huolissaan. Hän muistuttaa, että puoluehallitus olisi halunnut hylätä molemmat kiistellyt aloitteet. Puoluekokouksen päätös ei kokoomuksessa ole automaattisesti sama asia kuin puolueen linja.

Laitinen-Pesola myöntää kuitenkin, että kokoomuslaisen ay-väen on syytä jatkossa osallistua aktiivisemmin kokoomuksen sisällä käytävään keskusteluun.

”Voin syyttää itseänikin, etten ollut puoluekokouksessa mukana puolustamassa meille tärkeitä asioita.”