Kokoomus suuttui, kun Sdp vihjasi lapsilisien verottamisesta

Välikysymyskeskustelu äityi kiivailuksi tupakan hinnasta ja eduskunnan arvovallasta.

eduskunta
Teksti
Heikki Vento

Sosiaalidemokraattien ja kokoomuksen näkemyserot lapsilisien leikkaamisesta tulivat esille, kun hallitus vastasi torstaina eduskunnassa perussuomalaisten välikysymykseen.

Lapsilisiä on hallituksen sopimuksen mukaan tarkoitus leikata keskimäärin 8,4 prosenttia eli yhteensä noin 110 miljoonaa euroa vuodessa. Lapsilisiä maksetaan tänä vuonna 1,5 miljardia euroa. Kahden lapsen perheen lisät alenevat noin 16 euroa kuukaudessa.

Leikkaus käynnisti Sdp:ssa kiivaan keskustelun, jossa vaadittiin leikkauksien peruuttamista. Puheenjohtaja Jutta Urpilainen joutui lupaamaan, että päätöksen vaikutukset selvitetään. Myöhemmin Urpilainen on vakuuttanut, että päätökseen ei kajota.

Eduskuntakeskustelussa sosiaalidemokraattien Merja Mäkisalo-Ropponen muistutti, että ”Sdp esitti, että lapsilisien tasoa korotetaan ja ne asetetaan verolle”.

Hallituksen puolesta välikysymykseen vastannut peruspalveluministeri Susanna Huovinen (sd) vihjasi varovasti, että hallituksen kehysneuvotteluiden päätöksiä arvioidaan lakiesityksissä. ”Vaikutusarviointiin kuuluu myös lapsivaikutusten arviointi.”