Kokoomus ei vielä kokoonnu Kanervan vuoksi

Ilkka Kanerva
Teksti
Jyrki Jantunen

Keskustelu ulkoministeri Ilkka Kanervan (kok) asemasta jatkui tiedotusvälineissä sunnuntaina.

Tekstiviesteistä syntynyt kohu sai lisävauhtia, kun Kanerva peruutti osallistumisensa Tallinnassa järjestettävään Lennart Meri -konferenssiin. Hänen oli määrä osallistua paneelikeskusteluun aamupäivällä. Avustajansa mukaan ministeri halusi pitää vapaapäivän.

Pääministeri Matti Vanhanen (kesk) katsoo, ettei tilanteessa ole aihetta erityisiin toimiin. Hän kertoi Ylen radiouutisten pääministerin haastattelutunnilla saaneensa tiedon tapahtumasta. Vanhanen sanoi, ettei ole ollut yhteydessä Kanervaan.

”Joskus tapahtuu, että tulee tarvetta lepäämiseen, ja nyt hänen kohdallaan on näin ollut. En tunne tarkemmin taustoja.”

Vanhanen toisti kantansa, että hän tukee Kanervaa ulkoministerin tehtävässä.

”Jos hallituspuolue, joka ministerin on asettanut, tukee ministeriä, on itsestään selvää, että pääministerikin tukee.”

Vanhanen muistutti, että ulkoministerin ohjelma on ollut tiukka ja jatkuu edelleen sellaisena.

Maanantaina on vuorossa tapaaminen Ruotsin ulkoministeri Carl Bildtin ja Norjan ulkoministeri Jonas Gahr Storen kanssa Helsingissä.

Katainen
suositteli lepoa

Kanervan erityisavustaja Jori Arvonen sanoi Iltalehden verkkosivulla suositelleensa seminaarin jättämistä väliin. Hänen mukaansa myös kokoomuksen puheenjohtaja Jyrki Katainen oli ollut samaa mieltä.

Kokouksen järjestäjät saivat tiedon Kanervan osallistumisen peruuntumisesta Suomen Tallinnan-suurlähetystön kautta hieman ennen paneelikeskustelun alkua.

Kanerva saapui Tallinnaan lauantai-iltana Sloveniasta. Hän osallistui illalla Viron presidentin Toomas Hendrik Ilveksen vastaanottoon, ja tarkoitus oli tavata Ilves vielä sunnuntaina kokoustauolla.

Suomea edusti konferenssissa komissaari Olli Rehn, joka oli haluton kommentoimaan asiaa.

Paneelikeskusteluun osallistunut Viron ulkoministeri Urmas Paet sanoi, että jokaisen maan pitää sisäisesti päättää, miten se suhtautuu tämänkaltaiseen kohuun.

Kokoomus pohtii
tilannetta ensi viikolla

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtajan Pekka Ravin mukaan ryhmä ei aio ainakaan ennen tiistaita kokoontua päättämään Kanervan asemasta.

Hymy-lehden on määrä julkaista tiistaina Kanervan tekstiviestejä erotiikkatanssija Johanna Tukiaiselle. Ilta-Sanomat ehätti julkaisemaan yhden viestin lauantaina.

Asiaa käsiteltäneen viimeistään torstaina kokoomuksen 50-jäsenisessä ryhmässä.

Ravin mukaan tilanne ei näillä näkymin aiheuta muutoksia normaaleihin kokousaikatauluihin. Tarvittaessa ryhmä voi kokoontua aiemminkin.

Puoluesihteeri Taru Tujusen mukaan myöskään ministerivalinnoista päättävää puoluehallitusta ei ole kutsuttu koolle.

Tujunen viittaa Kataisen lauantaina ilmoittamaan kantaan, että Kanerva nauttii edelleen puoluejohdon luottamusta ulkoministerin tehtävien hoidossa. Tämän vuoksi ei ole nyt syytä lähteä pohtimaan asiaa.

STT